Politică

articolul anterior articolul urmator

23 august, declarată oficial zi de doliu naţional. Drapelul de stat va fi coborât în bernă. Ministrul Apărării şi başcanul Găgăuziei s-au abţinut de la vot

4
21 Aug 2019 13:38:04
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Moldova24.info
FOTO Moldova24.info

Guvernul de la Chişinău a decis miercuri, 21 august, să declare ziua de 23 august zi de doliu naţional - „Ziua comemorării tuturor victimelor regimurilor totalitare”. Totodată, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă şi va fi ţinut un minut de reculegere. Premierul Maia Sandu a declarat că Guvernul condamnă toate crimele comise de regimurile totalitare şi autoritare.

Ministrul Apărării, Pavel Voicu, persoană apropiată de Igor Dodon, dar şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, sprijinită şi ea de preşedintele ţării, s-au abţinut de la vot.
 

Amintim că Igor Dodon a decis că, în perioada 23-25 august, va organiza acţiuni „dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”. De asemenea, Igor Dodon a anunţat că va fi organizat un „concert grandios” în centrul Capitalei, în contextul acestui eveniment.

Un grup de intelectuali a contestat acţiunile planificate de Igor Dodon pentru ziua de 24 august şi au menţionat că preşedintele ţării urmăreşte să ponegrească memoria miilor de basarabeni.

Un grup de organizaţii unioniste au declarat că: „Acţiunile lui Igor Dodon de a sărbători aşa-zisa eliberare a Moldovei pe data de 24 august reprezintă o sfidare a demnităţii naţionale şi a înaintaşilor noştri, care s-au jertfit pentru neamul nostru românesc”.

Şeful fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor, Vlad Bătrîncea, susţine că decizia Guvernului Maiei Sandu de a declara ziua de 23 august ca zi de doliu naţional, a trezit nedumerirea multor cetăţeni, dar şi a fracţiunii PSRM. 

Vlad Bătrîncea consideră că „iniţiativele nechibzuite pot duce la divizarea societăţii, să distragă puterile şi resursele de la agenda privind deoligarhizarea şi eliberarea instituţiilor capturate, lupta anticorupţie, distrugerea schemelor criminale şi refacerea relaţiilor cu partenerii strategici”, referindu-se la Federaţia Rusă.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

zbucium ion
21.08.2019, 14:07:53

A marca ziua de 23 august 1944 prin DOLIU - inseamna a fi de partea FASCISMULUI, a diviziilor germane ale lui Hitler si cele romane ale lui Ion Antonescu, care au suferit o infrangere zdrobitoare in operațiunea Iași-Chisinau. E REVANȘISM curat, EXTREMISM si NEOFASCISM. Guvernul Sandu isi pune in frunte cu mana sa eticheta de guvern cu nostalgii REVANȘARDE, EXTREMISTE, NEOFASCISTE si ANTI-EUROPENE. Pe acest fundal PSRM-ul antifascist are numai de câștigat.

0 (2 voturi)
zbucium ion
21.08.2019, 14:44:07

Oare, Romania, va marca si ea 23 august prin DOLIU național? De ce numai R.Moldova? Au, oare, nu de atâta ca NEPRIETENII din ciulise vor sa compromită cât mai tare aspirațiile pro-europene ale statului R.Moldova si pe actualul sau guvern?

0 (2 voturi)
zbucium ion
22.08.2019, 07:33:03

Daca se are in vedere 23 august 1939, data semnării Pactului Ribbentrop Molotov, atunci ce fel de DOLIU poate fi fata de un Pact, pe care Romania l-a îndeplinit exemplar, si-a retras armata de la granița de pe Nistru fără a trage o împușcătură, fără a se împotrivi agresorilor si contrar Actului Unirii pe veci a abandonat fără apărare populația civila a Basarabiei si Bucovinei? Doliu poate fi fata de guvernul de atunci TRĂDĂTOR al Romaniei, care a ascultat docil Germania fascista. Cat privește LICHIDAREA CONSECINȚELOR Pactului prin refacerea in prezent a hotarelor Romaniei de pana la 1940 - Băsescu si "unionistii" sai uita ca diviziile lui Antonescu in iunie-septembrie 1941 au lichidat consecințele Pactului, au recucerit Basarabia si si-au extins granițele Romaniei pana la Bug. Basarabia a fost pierduta ultima data nu din cauza Pactului, dar in urma infrangerii diviziilor lui Antonescu in august 1944 in operațiunea militara Iasi-Chisinau. Anume aceasta operațiune importanta de eliberarea a Europei de sub fascism nu vrea s-o serbeze guvernul UNIONISTO- REVANȘARD al Maiei Sandu. N-ar fi deloc de mirare dacă guvernul i-ar ridica un monument "mareșalului", la care sa depună coroane de flori.

-1 (1 vot)
giulianni_007
22.08.2019, 16:58:40

zbucium ion a apreciat comentariul lui zbucium ion acum 10 ore .....:))))) mare tantalau mai esti

0 (0 voturi)