600 mii de lei rămân la Dumitru Diacov. Recursul ANI a fost respins

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-deputatul Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al PDM
Ex-deputatul Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al PDM

Diferenţă de peste 600 de mii de lei între averea dobândită şi veniturile obţinute de către deputatul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi soţia acestuia, constatată de Autoritatea Naţională de Integritate, nu va fi confiscată. Curtea de Apel Chişinău a respins recursul ANI ca fiind neîntemeiat şi a menţinut încheierea primei instanţe, transmite IPN.

Prin încheierea Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, din 24 martie 2021, s-a respins cerinţa reprezentantului ANI, care a solicitat aplicarea sechestrului asupra mijloacelor băneşti aflate pe conturile bancare deschise pe numele lui Dumitru Diacov şi soţia acestuia, în limita valorii acţiunii în sumă de 603 728 lei, ca fiind neîntemeiată. Instanţa de fond şi-a motivat decizia pe faptul că Autoritatea nu ar fi prezentat probe justificative în temeiul cărora ar fi necesară aplicarea măsurilor de asigurare a acţiunii.

Colegiul Curţii de Apel subliniază că instanţa de fond corect a respins, ca fiind neîntemeiată, cererea recurentei-reclamante Autoritatea Naţională de Integritate privind asigurarea acţiunii. „Colegiul reţine că reclamanta a depus cererea de asigurare a acţiunii fără a confirma necesitatea aplicării măsurilor asiguratorii solicitate prin înscrisuri corespunzătoare, astfel încât nu este satisfăcută cerinţa privind justificarea aplicării măsurilor solicitate, or, scopul acestei instituţii este de a conserva o anumită situaţie legală sau de fapt pentru a proteja drepturile părţii interesate, drepturi tangenţiale cu obiectul litigiului”, precizează în hotărârea sa instanţa de apel.

„Aşadar, având în vedere faptul că încheierea primei instanţe este întemeiată şi legală, iar argumentele invocate de către recurentă neîntemeiate, instanţa de recurs reiterează concluzia de a respinge recursul declarat şi a menţine încheierea primei instanţe”, se mai menţionează în hotărârea Curţii.

Autoritatea Naţională de Integritate a constatat o diferenţă de peste 600 de mii de lei între averea dobândită şi veniturile obţinute de către deputatul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi soţia acestuia, în perioada 2014-2019. ANI a transmit cauza în instanţa de judecată pentru declanşarea procedurii de confiscare a averii nejustificate. Potrivit ANI, deşi deputatul a beneficiat de dreptul de a-şi prezenta punctul de vedere în cadrul procedurii de control, acesta  şi-a justificat doar o parte din averea deţinută.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite