În 2019, Stoianoglo i-ar fi deschis dosar penal lui Dumitru Robu şi Eduard Bulat, pentru o presupusă mită de 200.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo, Dumitru Robu, Eduard Bulat.
Alexandru Stoianoglo, Dumitru Robu, Eduard Bulat.

O ordonanţă de începere a urmăririi penale, pe numele mai multor demnitari din Procuratură şi Ministerul Afacerilor Interne, a ajuns în posesia redacţiei Paranteze.md. Documentul este semnat de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, la data de 18 decembrie 2019 şi relatează pornirea unui dosar penal pentru luare de mită în valoare de 200.000 de dolari de la ex-directorul Metalferos Leonid Ţîmbrovschi.

Ordonanţa ar avea la bază denunţul unui ofiţer operativ de la Inspectoratul Naţional de Investigaţii, reţinut de Procuratura Anticorupţie şi CNA pentru o pretinsă mită de 14.500 de euro. În denunţul său, precum şi în mai multe documente, care par a fi mărturiile acestuia într-un dosar penal, poliţistul susţine că reţinerea lui ar fi fost înscenată de persoane influente din Procuratura Generală şi îl denuntă pe actualul procuror general interimar Dumitru Robu şi pe procurorul general adjunct Eduard Bulat, pe care îi suspectează că anume ei ar sta în spatele reţinerii lui.

El susţine că aceştia ar fi luat mită de la fostul director, care ar fi condus controversata companie Metalferos în anii 2014-2019, pentru a-i închide dosarul, pornit de INI în vara lui 2019. Poliţistul susţine că el şi un coleg de-al său au fost în grupul de investigaţii, care au făcut percheziţii la mai multe persoane suspectate de fraude de milioane pe piaţa metalelor. După ce ar fi avansat cu investigaţiile, acesta şi colegul său s-au trezit cu un dosar penal pentru corupere pasivă şi au fost arestaţi. 

Ofiţerul dă mai multe nume, atât de ofiţeri ai CNA, cât şi de procurori anticorupţie, acuzându-i că l-ar fi reţinut după ce el şi colegul său au descoperit nelegiuirile făcute de fostul director al Metalferos şi ar fi depistat legăturile lui cu Uzina Metalurgică din Râbniţa. În denunţul său şi în actele care ne-au devenit cunoscute, ofiţerul descrie cu lux de amănunte cine proteja afacerile obscure pe piaţa metalelor din Republica Moldova şi regiunea transnistreană şi invoca mărimea veniturilor, de ordinul milioanelor de dolari, încasate de curatorii acestui business.

Potrivit documentelor analizate de Paranteze.md, dosarul Metalferos ar fi fost retras de la organul de urmărire penală care îl gestiona şi a fost transmis fără temei juridic Procuraturii Anticorupţie. Anume în această structură a Procuraturii Generale, presupune martorul, dosarul urma să fie muşamalizat, iar martorii care ar fi oferit informaţii preţioase poliţiştilor de la INI ar fi fost intimidaţi ca să-şi retragă declaraţiile. Aceste informaţii se regasesc şi în ordonanţa de începere a urmăririi penale semnate de Stoianoglo.

Reieşind din circumstanţele cazului şi din considerenţele că în luarea de mită ar fi implicaţi procurori de rang înalt şi persoane cu statut special din MAI, fostul procuror general a dispus ca dosarul penal să fie investigat de Procuratura Generală. Asta chiar dacă competenţa de efectuare a cercetărilor pe cazuri de corupere ar fi trebuit să fie atribuită CNA şi Procuraturii Anticorupţie. Stoianoglo motivează transmiterea dosarului spre examinare PG pentru a nu admite obstrucţionări din partea unor instituţii care ar fi putut fi implicate în acest caz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite