În aprilie, Guvernul Chicu va prezenta Parlamentului raportul de activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

În a doua jumătate a lunii aprilie, Guvernul va prezenta Parlamentului raportul de activitate pentru anul 2019. În deschiderea şedinţei executivului, premierul Ion Chicu a spus că prezentarea raportului este prevăzută de legislaţie şi a îndemnat toţi membrii Guvernului, conducătorii de agenţii şi servicii, să pregătească informaţii detaliate despre activitatea desfăşurată, transmite IPN.

Premierul a regretat blocarea prezentării raportului în Parlament în data de 21 februarie. „Precum s-a motivat, raportul trebuia de prezentat cu ceva timp mai înainte, pentru ca deputaţii să se informeze şi să poată formula întrebări”, a menţionat premierul.

În acest context, a solicitat tuturor structurilor să prezinte informaţia, ca aceasta să fie generalizată şi prezentată la timp parlamentarilor pentru informare.

Deputaţii PAS şi PPDA au blocat tribuna Parlamentului vineri, 21 februarie, în semn de protest că moţiunea de cenzură împotriva ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, a fost blocată de Biroul Permanent. În opinia opoziţiei, moţiunea nu a fost admisă în Parlament prin încălcarea Constituţiei.

Deputaţii au solicitat ca Aurel Ciocoi să se prezinte în Parlament şi să explice declaraţiile sale controversate că Rusia „a oprit vărsările de sânge” în războiul de pe Nistru.

Preşedinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, i-a avertizat pe deputaţi că încalcă regulamentul Parlamentului prin acţiunile sale.

Totodată, Greceanîi a anunţat că în plen este prezent premierul Ion Chicu, care va prezenta raportul de activitate al Guvernului pentru 100 de zile. Acest fapt a nemulţumit şi mai mult opoziţia, deoarece deputaţii nu ar fi fost anunţaţi că astăzi va veni Ion Chicu, iar înţelegerea ar fi fost ca premierul să vină în Parlament săptămâna viitoare.

„Jos Ciocoi”, „mincinoşi”, „laşi”, „ruşine”, au fost unele din scandările deputaţilor din opoziţie.

În cele din urmă, Ion Chicu nu şi-a putut citi raportul de activitate, iar preşedinta Parlamentului a anunţat o pauză. După pauză, majoritatea parlamentară a votat pentru amânarea şedinţei, pe motiv că astăzi Parlamentul este nefuncţionat. În replică, deputaţii din opoziţie au anunţat că sunt gata să lucreze astăzi şi au scandat „ruşine”, după votul majorităţii de a amâna şedinţa plenului.

Biroul Permanent al Parlamentului, cu majoritatea voturilor PDM şi PSRM, nu a admis în procedura legislativă moţiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aurel Ciocoi. Anunţul a fost făcut joi, 20 februarie, de preşedinta Legislativului, Zinaida Greceanîi, fapt ce a stârnit nemulţumirea opoziţiei, care se aştepta ca moţiunea să fie dezbătută în plenul Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite