Politică

articolul anterior articolul urmator

În Ucraina este război, dar ce se întâmplă în Republica Moldova? Povestea de succes se împiedică

7
13 Feb 2015 08:33:31
George Damian

În ciuda noului acord de la Minsk, toată lumea este sceptică faţă de posibilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie prea curând. Iar Republica Moldova nu dă semne de stabilitate politică.

Cumva paradoxal, toţi politicienii de la Chişinău, indiferent de culoarea politică şi geopolitică, clamează în cor nevoia de stabilitate, dar în acelaşi timp toate partidele sunt înglodate în poziţii ireconciliabile şi negocierile sunt mai degrabă formale. Încă nu este războiul tuturor împotriva tuturor, ci doar toată lumea încearcă să păcălească pe toată lumea.
Iurie Leancă nu a primit joi votul de încredere al Parlamentului, după aproape trei luni de negocieri politice. Un alt paradox: ar exista o majoritate parlamentară formată din partide europene, însă această majoritate nu a fost încheiată oficial. Eşecul investirii guvernului Leancă a fost deja înregistrat la Bruxelles la capitolul dezamăgiri majore. Problemele Republicii Moldova nu par a fi foarte prezente pe agenda Uniunii Europene – însă trei lideri de partide europene au venit fără să-şi bea cafeaua la Chişinău pentru a media formarea unei alianţa pro-europene. Eşecul de joi nu a trecut neobservat la Bruxelles.
Republica Moldova simte acum din plin efectele întârziate ale crizei economice europene, criză amplificată de războiul din Ucraina şi de instabilitatea economică a Rusiei. Leul moldovenesc pierde teren în faţa principalelor valute şi nimeni nu este în stare să facă nimic pentru a opri acest fenomen. Finanţarea externă este posibilă doar dinspre Occident în acest moment. Însă instabilitatea politică actuală nu va putea oferi nici un fel de garanţii pentru o astfel de finanţare.
Actuala situaţie de la Chişinău convine de minune Moscovei. Povestea de succes a Republicii Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană riscă să se transforme într-un eşec răsunător care va umple urnele cu voturi pentru pro-ruşii Igor Dodon şi Renato Usatîi. Încă un eşec la investirea guvernului şi alegătorii Republicii Moldova vor fi chemaţi din nou la urne.
Se discută aprig la Chişinău despre cine este de vină, iar în centrul discuţiei se găsesc partidele pro-europene care se învinuiesc reciproc. O greşeală majoră: principalul vinovat în toată această buluceală politică este comunistul Vladimir Voronin. Slăbit de o serie de dezertări, Voronin joacă acum o carte a ambiguităţii: pare puţin european, pare dispus să colaboreze, dar permanent încearcă să obţină poziţii politice de forţă. Promite stabilitate şi parcurs european, apoi îşi aduce aminte că vrea o renegociere a relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Introducerea lui Voronin şi a comuniştilor în ecuaţia de stabilitate politică şi integrare europeană a constituit o greşeală majoră. De aici au început toate problemele, de la duplicitatea comuniştilor şi a lui Vladimir Voronin.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

cioian ioian
13.02.2015, 09:07:19

Ceea ce se întîmplă acum la Chişinău este lupta pentru putere.Dacă cîştigă PDL-ul lui Filat şi PD-ul lui Lupu atunci PREŞEDINTELE RM va fi Marian Lupu ,şi asfel i se va împlini visul lui vechi de cînd a părăsit partidul comuniştilor.Dacă se ajunge la alegeri anticipate atunci moldoveni proeuropeni cu partidele lor vor pierde în faţa comuniştilor TRĂDĂTORI şi ai socialiştilor lui Dodun însoţiţi de partidul lui Renato Usatîi.Iar RM se va îndrepta odată pentru tot deauna spre Moscova lui Putin.Doamne feri de acest scenariu.Mă miră că PL a lui Ghimpu este aşa înverşunat âmpotriva celor lalte partide din tandemul proeuropean,nu ştiu mai multe ,nu comentez mai mult.Nu iau de bune ce scriu ziarele care de multe ori dezinformează.

+1 (1 vot)
M Laur Razvan
13.02.2015, 21:27:52

Daca Republica Moldova cu transnistria impreuna vrea sa intre in uniunea euroasiatica avand la conducere rususl igor dodon, ROMANIA poate recunoaste FRONTIERA DE PE NISTRU (transnistria indepoendenta). rusia vrea sa opreasca Moldova de la intrarea in UE si foloseste transnistria.

+1 (1 vot)
Nicholas Kazan
13.02.2015, 09:34:44

Atâta vreme cât țuica și cognacul românilor precumpănește balanța este bine. Dar dacă consumul vodcii crește, este bai. Nu râdeți, nu este doar o glumă; istoric vorbind, ori de câte ori rușii se pun pe rele, prețul vodcii scade și consumul de vodcă crește vertiginos, iar acum că prețul la vodcă a scăzut, și consumul urcă rapid, ne putem aștepta la belele, pentru că un rusnac beat este un rus de care să te ferești.

+1 (1 vot)
Papa Raţă
13.02.2015, 09:54:03

Trei boi (fabulă) Trei Boi văzând odată Căruţa cea cu proşti În mlaştină-nglodată (de Măgari, o veche ceată,) se hotărâ s-o scoată: Unul - de-o roată, altul - de-o roată Până-o dezmembră pe toată ... -- Ia staţi !.. v-arăt îndată: Un Crocodil sări,rotindu-i şi pe ei ca pe-o roată.. Când nu vâri în cap Morală Devii pe loc Momeală sau Decât boi în capul Ţării Mai bine la fundul Mării ori Pierdută-i întreaga turmă Când nu-i "mintea de pe urmă"

+2 (2 voturi)
Cristi Enciu
13.02.2015, 19:43:37

Rm -tara PARADOXurilor dirijate.1 avem posibilitatea sa formam un guvern proeuropean ,insa ne milogim la comunisti 2Rusia submineaza integritatea teritoriala si independenta statului,insa pericolul il vedem in NATO.3 moldovenii nu sesizeaza pericolul rusesc si nu se opun rusificarii,insa mai degaraba se tem de romani si de romanizare.4Sunt creduli la minciunele si manipularile propagandei rusesti,insa se opun cu incapatanare la adevarul istoric 5 in loc sa -si deteste calaul ,ei il venereaza.6.au ucis romanul din mintea si sufletul lor ,insa au deschis larg portile mentalitatii ruse 7 multi dintr ei ,la fel ca si rusofonii, se culca cu gandul ca dimineata cad se vor trezi si vor privi prin fereastra, vor vedea tancurile rusesti Daca doriti,continuati enumararea paradoxurilor moldovenesti pentru a intelege aceasta coalitie monstruoasa

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările