Politică

articolul anterior articolul urmator

ÎNREGISTRARE: Renato Usatîi recunoaşte că lucrează pentru serviciile de informaţii ale Moscovei

9
26 Nov 2014 10:09:35
Autor: Adevărul Moldova
Renato Usatîi şi-a ales drept slogan expresia ”Puterea e în adevăr!”. FOTO Adevărul Moldova
Renato Usatîi şi-a ales drept slogan expresia ”Puterea e în adevăr!”. FOTO Adevărul Moldova

O înregistrare audio pe Youtube dezvăluie legăturile lui Renato Usatîi cu serviciile de informaţii ale Federaţiei Ruse. Omul de afaceri transformat în politician recunoaşte într-o convorbire înregistrată că toate afacerile sale au avut succes în Rusia datorită legăturilor cu FSB şi că în acest moment este ”prizonierul” ruşilor, afacerile sale putând fi în orice moment demontate de stăpânii săi din umbră.

 
La rândul său, Usatîi a recunscut veridicitatea înregistrării, dar a negat faptul că ar fi agent FSB. „Am contactat cu mai multe persoane din domeniul serviciilor speciale, inclusiv din Romania. În cazul acestei înregistrări, interlocutorul meu încerca să mă atragă într-o colaborare. Ştiam asta şi din acest motiv, exact ca şi el am înregistrat toată discuţia. A durat cam vreo 15 ore. Am inventat o legendă, ca să-i par mai credibil. Astfel încercam doar să aflu ce vor ei de la mine. A fost un joc de cuvinte şi replici”, a declarat businessman-ul care vrea să devină deputat în Parlamentul de la Chişinău pentru moldova24.info.
 
Redăm în rândurile ce urmează fragmente relevante din înregistrarea publicată pe Youtube.com
 
Interlocutor necunoscut: Te-a sunat prietenul de la FSB?
Renato Usatîi: Nu prietenul, dar vicedirectorul.
„Renato Usatîi: (...) unde am eu businessul asta, Nijni Novgorod, cu cuţite, cu fier, ultima dată Inspectoratul Fiscal la mine a fost 5 ani în urmă, în vizită. Îţi dai seama, da?
Interlocutor necunoscut: Da.
Renato Usatîi: Adică că ştiu că accesul este interzis. Că e inspectorat, că e poliţie. Pentru mine asta e o chestie...
Interlocutor necunoscut: Da, e un fel de protecţie.
 
Renato Usatîi: (...) Plus că eu am spus lui omul: băi, iaca eu am businessul cu calea ferată. Eu proiectul Moldova, după ce m-am certat cu Filat, vroiam să îl las, ştii? (...) Adică eu nu am cerut niciodată bani. Mie crede-mă că mi s-au oferit bani, şi la un moment, mie în câteva situaţii mi s-au oferit bani foarte buni, mai ales în perioada aceea când eu nu îi aveam deloc. Înţelegi? Nu merge. Voi ajutaţi mai bine ca iaca eu să pot câştiga în domeniul Căii Ferate şi o parte din venitul meu, nu o parte mică, dar jumătate din venitul meu, eu sunt gata să îl cheltui. Pe rute private de avion, întâlniri, să mai cumpăr nişte agenţi, adică eu un procent cu un procent zic eu nu am să am cum.
 
Renato Usatîi: Eu n-am semnat nicio notă informativă! Asta a fost condiţia mea din start, îţi dai seama, când ieşeai ca, dar eu de ce te-am întrebat ce-i aicea şi mă rog! Adică, câteodată zice: Renato, el nu merge sus până când o să fii tu cel. Eu am zis: ia mai duceţi-vă voi în pulă şi nu mă învăţaţi pe mine a lucra!
Interlocutor necunoscut: Le-ai făcut-o.
Renato Usatîi: Să-mi iasă mie, închipuie-ţi, cui pe cui! Ajunge Renato prim ministru şi pe urmă îmi scoate mie...
Interlocutor necunoscut: Îţi scoate documentul, înţelegi?
Renato Usatîi: După asta, clar lucru! Cum m-o găsit şi băieţii de la FSB, şi ăştia de la Kremlin, adică aveau nevoie de cineva care...
Interlocutor necunoscut: De un intermediar. (...)
Renato Usatîi: Deoarece eu având numai informaţia că se face vreo întâlnire la nordul Moldovei sau se pregătesc autobuze de a aduce lume la Chişinău pentru adunare, congres, nu ştiu ce, eu deja înţeleg pentru ce se face chestia.
 
Renato Usatîi: (...) când am început să iau proiecte din astea, le-am făcut pe nota 10 vreo şapte.
Interlocutor necunoscut: Bravo! Bună treabă!
Renato Usatîi: Şi ruşii atuncea...
Interlocutor necunoscut: Deci practic erai, tu-i ajutai cu informaţii!
Reanto Usatîi: Nu cu informaţii, dar cu analiza! (...) Cu informaţii vin mai multă lume! Îţi dai seama câţi informatori au ei aici?
 
Renato Usatîi: Şi deci cu proiectul Urecheanu de amu ai înţeles. Am început cu proiectul Urecheanu. Urecheanu ne-a trădat pe toţi. Pe toţi adică înseamnă şi pe mine şi pe Glenka şi Kremlinul, adică... Care-i tema? În primul rând, tu... zici: eu am probleme şi cu româna, eu doar am absolvit Şcoala Rusă. Adică, sora-mea deja a mers la liceu, că nu exista în Făleşti când eu...
Interlocutor necunoscut: Da, da. Nu exista şcoală.
Renato Usatîi: Adică eu eram prin a şasea când a apărut primul gimnaziu Moldo-Rus cum el se numea. Ştii?
Interlocutor necunoscut: Da
Renato Usatîi: Şi eu am semnat pe stânga. Adică eu trebuie să ridic ruşii. Adică: începe să Rusia, Uniunea Vamală unită cu ruşii, dă-i încolo pe români, pe europeni. Adică eu nu pot merge cum iaca merge Filat. Şi eu înţeleg că poate să apară o presiune asupra mea. Banii dacă-i câştig numai acolo, eu trebuie să promovez ceea ce vor ruşii.
(...)
Renato Usatîi: Eu azi sunt prizoner la Moscova. Prizonier nu în sens direct, acuma, prizonier în sens că, eu nu sunt... (...) Adică dacă-mi închide businessul apoi Renato mâine umblă cu cerşitul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Florin Georgescu
26.11.2014, 10:36:50

Dragi farati din Basarabia votati cu cine vreti voi numai cu asta sa nu votati. Asta v-a vindut la rusi pt. citva arginti si vrea sa va manipuleze.Sau mai pe romaneste vrea sa va pacalesca. Sper sa nu reuseasca.Votati cu partidele pro-europene si tara va intra pe un drum normal. Nu va bateti joc de acesta sansa. O data la 4 ani aveti puterea....votati partidele romanesti si netradatoare.

+4 (4 voturi)
ion sbucium
26.11.2014, 15:11:21

Dar oare "fratele mai mare" roman nu si-a trimis si el "coloana a cincea" de "GROPARI" a INDEPENDENTEI NATIONALE a RM. Wikileacs scria despre un partid liberal de "pioni" si "catei" ai lui Basescu la Chisinau. - AMBII "frati mai mare" sunt "pofticiosi" de "uniri"/"souzuri" numai in favoarea lor si ambii e timpul sa-si cheme "pionii" si "cateii" acasa si sa lase in pace si LIBERTATE Statul INDEPENDENT in curs de Asociere la UE - R.Moldova.

-4 (4 voturi)
Florin Georgescu
26.11.2014, 15:20:05

Daca gindeau si nemtii ca tine.... Romanii ajuta,au spus da,sprijina...ce ai vrea sa faca ???Sa lase paminturile romanesti in mina cotropitorilor?De ce a cistigat USA razboiul rece?De ce am intrat in uniune si in NATO?Ca sa-i lasam pe frati in ghearele ursului ?Sau tu vrei sa spui ca esti roman....Nu exista roman din Basarabia care sa nu vrea Unirea cu tara si cu fratii.Daca nu a fost tara asta ci au inventat-o sovieticii,cum ai vrea sa gindesca romanii din Basarabia ?

+3 (3 voturi)
Panait M
26.11.2014, 17:12:12

Vezi că ălea nu-s pământuri românești, ălea sunt pământuri moldovenești, iar moldovenii nu-s români. Ăsta o să fie răspunsul dat de sbucium, el așa crede. Românii sunt niște frați mai mari, exact ca rușii și abia așteaptă să fure pământurile moldovenești. Răspunsuri tipice ale mâncurților. La alt comentariu puneai întrebarea de cine te apără americanii? Iote de cine te apără! Vrei să ajungi ca ăștia? Vrei să ajungi mâncurt ca ăștia? Vrei să vină rușii să te ocupe și pe matale și să-ți modifice ființa în asemenea hal încât să nu mai știi nici măcar ce neam ești și ce limbă vorbești?

+3 (3 voturi)
ion sbucium
26.11.2014, 18:46:16

Cam la fel gandeste si "fratele mai mare" rus despre "pamanturile rusesti" din Ucraina, R.Moldova etc. R. Moldova e un stat NEINVENTAT la fel cum neinventata a fost la caderea Imperiului Tarist - ex-guberniile ruse - Polonia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Democratica Moldoveneasca (poreclita umilitor "Basarabia") etc., la fel cum NEINVENTATE sunt acum cele alte 14 de state noi aparute pe harta lumii la destramarea URSS, printre care este si R.Moldova si Ucraina, tari care au aparut in urma luptei de eliberare nationala dusa cu mari suferinte si jertfe de multe generatii de estonieini, letoni, lituanieni, ucraineni, moldoveni, georgieni etc. SFANTA LIBERTATE si INDEPENDENTA NATIONALA nu ni s-a dat dupa circa 500 de ani de neintrerupte ocupatii imperiale "fratesti"ca ea cu prima ocazie sa fie CEDATA "mioritic", de pomana la cererea unor alti "frati mai mari", la fel de "pofticiosi" ca rusii de a ne fi ei STAPANI pe pamantul, averile, pe soarta si viitorul nostru. NU VA DEVENI R.MOLDOVA COLONIE A VREUNUI NOU MICRO-IMPERIU, fie el si "fratesc", cu atat mai mult ca nu este prima "propunere" de cedare a INDEPENDENTEI. Lectiile trecutului nu pot fi uitate. Nu datoram prin nimic INDEPENDENTA noastra Romaniei sau altor state. Ne iubim tarisoara noastra asa mica si saracita cum este si daca va trebui ii vom apara LIBERTATEA si INDEPENDENTA tot asa cum o fac in prezent ucrainenii. N-a disparut R.Moldova in 1992 in urma razboiului de independenta de pe Nistru cu Armata a 14-a, atunci cand n-aveam deloc armata nationala, ci numai detasamente de voluntari si de politisti ai comisariatelor raionale - cu atat mai mult vom rezista la orice incercari de acum inainte, cand R.Moldova este un stat RECUNOSCUT de toata comunitatea internationala, este un stat partener in curs de asociere la UE, sustinut de toate statele UE si de SUA. Ca stat UE - Romania are obligatia de a indeplini politicile externe ale UE referitor la statele Parteneriatului Estic, inclusiv si fata de R.Moldova fara a se amesteca in afacerile interne, fara a atenta la INDEPENDENTA NATIONALA si SUVERANITATEA STATALA a R.Moldova, fara a inainta pretentii teritoriale etc.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările