Şalaru: Plahotniuc l-a convins pe Lupu să iasă din Partidul Comuniştilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, a afirmat joi, 9 martie, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21 că Marian Lupu a fost convins în vara anului 2009 să iasă din Partidul Comuniştilor şi să adere la Partidul Democrat, anume de către actualul lider al formaţiunii, Vlad Plahotniuc.

„Dacă nu era Vlad Plahotniuc nici Marian Lupu nu ar fi ieşit de la comunişti atunci. Toată lumea ştie că atunci Vlad Plahotniuc l-a convins pe Marian Lupu să iasă din Partidul Comuniştilor. Şi datoritp lui PD a intrat în Parlament”, a declarat Anatol Şalaru.

În opinia sa, Plahotniuc nu mai poate fi învinuit că este păpuşarul care stă în spate, deoarece ar fi ieşit în faţă atunci când şi-a asumat rolul de lider al PDM.

„Riscul este foarte mare, dar a făcut un act curajos”, a subliniat Şalaru.

Amintim că pe 10 iunie 2009, Marian Lupu şi-a anunţat retragerea din PCRM. Atunci Lupu îşi motiva decizia prin faptul că PCRM ar fi dezbinat societatea, iar el nu mai poate influenţa deciziile partidului. 

Pe 13 iunie 2009, politicianul a anunţat că aderă la PDM, condus pe Dumitru Diacov. Peste o săptămână, la 19 iunie, Lupu devine noul lider al formaţiunii şi bucurându-se de popularitate a reuşit în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, să aducă PDM-ului 15 mandate de deputat.

În fruntea listei electorale a formaţiunii era plasat Marian Lupu, urmat de Vlad Plahotniuc, de pe atunci în spaţiul public deja erau lansate mesaje despre trecutul controversat al acestuia.

Într-o oarecare măsură, bazele prăbuşirii PCRM-lui au fost puse odată cu plecarea din partid a lui Marian Lupu. Acesta reuşind la alegerile din 2010 să mai rupă din electoratul comuniştilor. PCRM luase în aprilie 2009 tocmai 60 de mandate şi se anunţa o nouă „dominaţie” a acestora. 

În rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 2010, s-a format o nouă majoritate parlamentară, constiuită din AMN, PLDM, PDM şi PL. Comuniştii au rămas în opoziţie.

La Congresul PDM din 24 decembrie 2016, noul lider al formaţiunii a fost ales Vlad Plahotniuc. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite