Şansa partidelor mici: Pragul electoral de accedere în Parlament ar putea fi coborât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Un prag electoral de 4% pentru partidele politice, de 6% pentru blocurile electorale şi de 1% pentru candidaţii independenţi. Este concluzia participanţilor la audierile publice asupra proiectului privind anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la cel pe liste de partid, organizate luni, 22 iulie, de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, transmite IPN.

Deputatul fracţiunii PAS, Blocul ACUM, Lilian Carp, a spus că faţă de statele europene, Republica Moldova are unul dintre cele mai antidemocratice praguri electorale de accedere în Parlament. Pragul de 6%, spune deputatul, este menţinut pentru partidele politice mari pentru a-şi consolida rolul lor în legislativ. Lilian Carp optează pentru un prag electoral de accedere de 4% pentru partidele politice, iar pentru blocurile electorale propune ca acesta să fie de 6% sau 7%

Expertul Promo-LEX, Igor Bucătaru, a spus că asociaţia pe care o reprezintă susţine propunerea de 4% pentru partidele politice şi de 6% pentru blocurile electorale. Totodată, a spus că Promo-LEX pledează pentru un prag electoral de 1% pentru candidaţii independenţi.

În opinia lui Mihai Corj, liderul asociaţiei Lex Scripta, a diminua pragul electoral de la 6% la 4% ar însemna un Parlament mai reprezentativ.

Reprezentantul Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Caşu, a declarat că Republica Moldova are o societate profund fragmentată, iar un prag mic de accedere în Parlament poartă riscul unei fragmentări excesive a legislativului şi imposibilitatea formării unei majorităţi parlamentare.

Expertul comunităţii „WatchDog” Valeriu Paşa a propus stabilirea unui prag electoral de 4% pentru următoarele alegeri ordinare şi de 3% peste opt ani, de 1% pentru candidaţi independenţi şi de 6% pentru blocurile electorale.

Liderul Partidului Politic Democraţia Acasă , Vasile Costiuc, şi-a exprimat speranţa că propunerile de coborâre a pragului electoral se vor materializa printr-un vot în plenul Parlamentului. Acesta, în opinia sa, ar fi un stimulent pentru partidele extraparlamentare şi candidaţii independenţi, care doresc să se implice în viaţa politică a ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite