Şcolile şi întreprinderile din Orhei rămân deschise. Preşedintele raionului: Noi ţinem cont şi de doleanţele oamenilor, spre deosebire de actualul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Ţurcanu, preşedintele raionului Orhei
Dinu Ţurcanu, preşedintele raionului Orhei

Decizia autorităţilor centrale de a închide şcolile şi de a impune aceleaşi restricţii anti-COVID la nivelul întregii ţări este disproporţionată şi nu se raportează la realităţile din teren, este părerea preşedinteleui raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, care a explicat motivele pe care s-a bazat comisia raională de sănătate publică când a dispus ca atât şcolile, cât şi alte instituţii publice să-şi continue activitatea în regim obişnuit.

„Decizia noastră a stârnit mult interes. Noi am extras din doleanţele locuitorilor raionului Orhei două întrebări după ultima decizie a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică. Prima – de ce şcolile în care nu se atestă nici un caz de Covid trebuie să treacă în regim online. A doua – în partea de protecţie socială, care lipseşte din decizia CNESP”, a spus Dinu Ţurcanu.

De asemenea, preşedintele raionului Orhei a criticat Guvernul pentru o lipsă totală de comunicare cu factorii de decizie la nivel local. 

„De când avem în fruntea ţării acest Guvern, nu au fost convocaţi niciodată preşedinţii de raioane şi conducătorii municipiilor. Comunicarea între autoritatea centrală şi autorităţile locale este zero astăzi. Înţeleg că emoţiile televizate pe care le vedem astăzi din partea conducătorilor Guvernului, a ministerelor sunt cumva nejustificate. Ultima şedinţă pe care a avut-o Guvernul Republicii Moldova cu preşedinţii de raioane a fost în mandatul domnului Chicu. După aceea, nu am fost convocaţi nici măcar online, pentru a ne coordona acţiunile”, a spus Dinu Ţurcanu.

Şeful administraţiei raionale din Orhei a precizat că, în momentul de faţă, din cele 48 de şcoli din raionul Orhei, în 37 dintre ele nu se înregistrează niciun caz de îmbolnăvire. Prin urmare, potrivit lui, decizia de a închide toate instituţiile de învăţământ este nejustificată. 

„Aşteptam ca autoritatea centrală să-şi asume, ca, în această perioadă, în afara restricţiilor epidiomiologice pe care le impune, să se asigure că toţi cei care vor fi afectaţi să beneficieze de garanţii sociale. Ce vor face părinţii celor 5000  de copii, care vor fi nevoiţi să nu meargă la serviciu şi există riscuri mari să-şi piardă locurile de muncă şi nici să nu fie remuneraţi în această perioadă? La această întrebare, Comisia Naţională pentru Sănătate Publică nu a dat un răspuns”, a spus Dinu Ţurcanu. 

În context, el a menţionat că autorităţile raionale vor urmări atent situaţia epidemiologică, iar în momentul în care se va depista vreun caz de îmbolnăvire, clasa respectivă va intra în carantină. Dacă se înregistrează astfel de cazuri în 40 la sută din clase, şcoala respectivă va trece în regim online, pentru o perioadă de 14 zile. În ceea ce priveşte ameninţările proferate la adresa autorităţilor din Orhei de unii demnitari din Guvern în cadrul emisiunilor televizate, Dinu Ţurcanu a menţionat că acestea sunt declaraţii politice şi că, până acum, nu există niciun document oficial care să conteste legalitatea deciziei comisiei raionale. 
 
„Comisia raională de sănătate publică este formată din 17 membri, inclusiv reprezentanţii tuturor serviciilor deconcentrate ale Guvernului, iar decizia acestei comisii a fost susţinută de toţi, cu excepţia a trei abţineri. Deci, nu avem niciun vot împotriva deciziei comisiei raionale. Comisia raională vine să îmbunătăţească, să se raporteze la specificul local şi să manifeste o abordare individuală pentru fiecare situaţie în parte. Aceasta este soluţia corectă. Decizia va avea efecte juridice până când nu vom avea un act oficial de la instituţiile statului care o vor declara nulă. Aşteptăm un act juridic în care să fie scris că „v-aţi depăşit atribuţiile” şi, noi, bineînţeles ne vom conforma”, a conchis preşedintele raionului.”.

În ceea ce priveşte activitatea întreprinderilor din domeniul HoReCa din raionul Orhei, Dinu Ţurcanu a preziat că acestea îşi vor continua nestingherit activitatea pentru a putea face faţă crizei economice cu care se confruntă. Potrivit lui, businessul este extrem de slăbit şi are nevoie de susţinere din partea statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite