VIDEO Alegeri Chişinău. Mandatul lui Andrei Năstase nu a fost validat de Curtea de Apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel a confirmat decizia Judecătoriei Chişinău, care a anulat, marţi seară, scrutinul organizat pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, câştigat de Andrei Năstase.

Decizia a fost pronunţată joi seara, 21 iunie, în timp ce în faţa instanţei, dar şi în faţa Primăriei, simpatizanţii lui Andrei Năstase protestau cerând validarea mandatului primarului ales. Andrei Năstase a declarat, după pronunţarea hotărârii, că judecătorii au executat o comandă politică, iar comanditarul este Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, transmite IPN.

Şedinţa Curţii de Apel a început la ora 15.00, însă la scut timp a fost întreruptă, după ce apărarea lui Andrei Năstase a cerut recuzarea judecătorilor, invocând că ar fi admis încălcări procedurale la începutul şedinţei. Cererea de recuzare a fost respinsă de către completul de judecători, în frunte cu Ion Muruianu.

În consecinţă, apelul a fost examinat de către completul de judecători în frunte cu Vladislav Clima. După câteva ore de deliberări, aproape de ora 20.00, magistraţii au respins recursul în privinţa hotărârii primei instanţe de a nu valida rezultatele scrutinului şi mandatul primarului ales, depusă de către PPPDA.

Andrei Năstase a declarat presei că asistăm la un un proces al absurdului şi se vede cu ochiul liber că e vorba de o crimă împotriva locuitorilor oraşului Chişinău, a suburbiilor, împotriva capitalei şi a Republicii Moldova, a democraţiei. Potrivit lui, este vorba despre o flegmă dată de justiţia controlată, iar judecătorii, pe care îi consideră criminali, au minţit şi au trişat încă din debutul şedinţei.

Liderul PPPDA a mai spus că guvernării îi este frică de forţele pro-europene, antioligarhice şi aceasta este gata să aplice tot arsenalul pentru a le opri. Andrei Năstase declară că este pregătit de orice deznodământ şi acesta depinde de populaţia Republicii Moldova.

Decizia poate fi contestată în termen de o zi la Curtea Supremă de Justiţie, lucru care urmează să se întâmple, spune avocatul Dumitru Pavel. Examinarea la CSJ nu prevede participarea parţilor la proces şi nici a presei. Mai mult, avocatul spune că nu vede posibilităţi să se schimbe lucrurile, în condiţiile în care primele două instanţe au pronunţat deciziile pe care le-a pronunţat. Potrivit avocatului, CSJ urmează să emită o decizie în termen de trei zile, însă în lege nu este specificat dacă este vorba despre zile lucrătoare sau nu. 

În timpul examinării apelului, susţinătorii primarului ales Andrei Năstase au cerut validarea mandatului în stradă. Zeci de oameni au venit să-şi exprime sprijinul pentru Năstase în faţa Primăriei capitalei, dar şi în faţa Curţii de Apel Chişinău. Aceştia au scandat: „Validaţi mandatul!”; „Primăria e a noastră, puşcăria e a voastră!”, „Năstase e primaru!” etc.

UPDATE 19.45 După o oră şi jumătate de deliberări, magistraţii au susţinut decizia Judecătoriei Chişinău privind invalidarea alegerilor locale. 

„Un proces al absurdului, este vorba de o crimă împotriva capitalei, democraţiei şi Republicii Moldova”, a declarat Andrei Năstase după pronunţarea deciziei, potrivit Unimedia. 

UPDATE 18.00 Judecătorii s-au retras pentru deliberare.

UPDATE 17.30  În opinia reprezentantului PSRM, îndemnul la vot al lui Andrei Năstase nu poate fi considerat agitaţie electorală. Dar socialiştii lasă decizia de a valida sau nu alegerile la discreţia instanţei.

UPDATE 17.52 Reprezentantul PSRM a apreciat la rândul său că îndemnul la vot al lui Andrei Năstase nu poate fi considerat campanie electorală. Însă socialiştii lasă pe seama instanţei decizia de validarea sau invalidare a alegerilor.

UPDATE 17.50 Reprezentantul PPDA, Dumitru Pavel, a atras atenţia că la alegerile prezidenţiale au fost înregistrate circa opt încălcări grave şi niciunul dintre ele nu a constituit motiv de invalidare a scrutinului.

UPDATE 17.05 Comisia Electorală de Circumscripţie Chişinău a cerut validarea mandatului lui Andrei Năstase în funcţia de primar al Capitalei.

UPDATE 17.00 Completul de judecători s-a întors în sala de judecată pentru examinarea deciziei Judecătoriei Chişinău de invalidare a alegerilor locale noi.

UPDATE 16.35 Judecătorii au respins drept neîntemeiată cererea de recuzare a completului de judecători compus din Vladislav Clima, Ala Malîi şi Ecaterina Palanciuc. „Judecătorii s-au întors într-un termen foarte scurt, cu încheierea deja dactilografiată“, a reclamat Andrei Năstase. Acesta a făcut apel la jurnalişti să rămână la Curtea de Apel pe parcursul zilei de azi.

UPDATE 16.25 Instanţa s-a retras pentru a delibera. Urmează să se decidă dacă va fi admisă sau nu cererea de recuzare a judecătorilor.

UPDATE 15.55 Şedinţa a început. Judecătorii iau în discuţie cererea de recuzare, autorul acestei solicitări, Andrei Năstase, susţinând că unul dintre motivele pentru cererea de recuzare a completului de judecători este suspiciunea lipsei de integritate.

UPDATE 15.35 Andrei Năstase a declarat, la intrarea în sala de judecată, că a cerut recuzarea completului de judecată. „Şedinţa a început cu încălcări grave a codului de procedură civilă, lucru recunoscut chiar de aceşti judecători. Au intervenit persoane fizice care nu au avut nicio calitate în şedinţa primei instanţe. Au depus cereri de apel care au fost admise spre examinare. Aceşti oameni nu sunt părţi din proces. La întrebarea mea de ce nu au fost restituite aceste cereri de apel, judecătorul a spus că acest lucru a fost omis“, a explicat Năstase. 

Totodată, Năstase a precizat că nu se simte în siguranţă în incinta Curţii de Apel, din cauza oamenilor îmbrăcaţi în poliţişti: „Nu am încredere că aceşti oameni sunt de fapt poliţişti“.

UPDATE 15.30 În faţa Curţii de Apel s-au strâns câteva zeci de oameni care cer validarea mandatului lui ANdrei Năstase. „Năstase e primar!“ - scandează mulţimea.

UPDATE 15.10 Andrei Năstase a ajuns la Curtea de Apel. Judecătorii care analizează contestaţia sunt Vladislav Clima, Ala Malîi şi Ecaterina Palanciuc.

Purtătoarea de cuvânt a Curţii de Apel, Octeabrina Popa, a declarat pentru IPN că dosarul a fost repartizat judecătorului Vladislav Clima.

Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Centru, a luat decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chişinău în seara zilei de 19 iunie. În decizia motivată a hotărârii se menţionează că atât Andrei Năstase, cât şi contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, acţiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidaţi, prin intermediul live-urilor pe reţelele de socializare, au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menţionat cu cine anume să voteze, instanţa a decis că aceste acţiuni au avut un impact semnificativ asupra opţiunii alegătorului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite