Şedinţa Parlamentului, amânată din lipsă de cvorum. PAS, Platforma DA, Pro Moldova şi Partidul Şor nu s-au prezentat în plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa Parlamentului de miercuri, 2 iulie, unde urma să fie examinată asumarea de răspundere a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 270 din 2018, privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, a fost amânată din lipsă de cvorum. În Parlament au venit doar 49 de deputaţi din fracţiunile PSRM şi PDM. Celelalte fracţiuni parlamentare - PAS, Platforma DA, Pro Moldova, Partidul Şor şi deputaţii neafiliaţi nu s-au prezentat în plen.

Cele patru fracţiuni care au boicotat şedinţa Parlamentului şi-au motivat decizia prin faptul că nu sunt de acord cu asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.

„Asumarea de răspundere este un act care presupune anumite circumstanţe în extremis, când e situaţie mai deosebită. Proiectele de legi cu care vine Guvernul în Parlament puteau să vină în procedură obişnuită ca toţi deputaţii să avem posibilitate să dezbatem acele subiecte. Noi ne dorim foarte mult să fie o majorare semnificativă a salariilor la personalul medical, să fie majorate pensiile pentru pensionari şi vom lupta pentru aceste deziderate, dar în spatele unor intenţii bune, iarăşi se urmăresc scheme criminale”, a declarat Andrian Candu într-o conferinţă de presă.

Deputatul PAS Igor Grosu a declarat că prin asumarea de răspundere a Guvernului „Igor Dodon încearcă să închidă gura Parlamentului şi să facă această instituţie nefuncţională sub paravanul luptei cu COVID-19”.

„Şi-au asumat răspunderea pe trei proiecte de legi, fără a veni în Parlament, fără a parcurge nişte proceduri legale, fără a discuta aceste lucruri pentru că avem şi noi propuneri. Declar lui Igor Dodon, partidului său şi prim-ministrului că R. Moldova este una parlamentară şi Parlamentul nu poate fi deconectat când doreşte Igor Dodon”, a afirmat Igor Grosu.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a afirmat că grupul Pro Moldova nu s-a prezentat în Parlament pentru că s-ar teme că astăzi urma procurorul general să ajungă în Parlament pentru a cere ridicarea mandatului unor deputaţi. 

Totodată, Bătrîncea a făcut un apel către PAS şi Platforma DA să revină în Parlament pentru a nu face jocul celor din Pro Moldova, însă Igor Grosu a declarat că PAS revine imediat în Parlament odată ce Guvernul renunţă la asumarea de răspundere, iar legile respective sunt trecute prin procedură parlamentară.

„Nu faceţi joaca oamenilor care folosesc ultima posibilitate de a destabiliza situaţia. Astăzi Guvernul trebuie să fie prezent în plenul Parlamentului şi în acele acte de lege care sunt asumate de Guvern să permitem majorarea salariilor medicilor, majorarea fondului pentru subsidii în agricultură cu peste 100 milioane de lei, să permitem aplicarea programului locativ pentru militari şi poliţişti, să permitem rectificarea bugetului cu scopul de a asigura oamenilor salarii şi pensii. Nu am dori ca cei din Blocul ACUM să facă jocul oligarhului Candu, care în ultimele zile a făcut tot posibilul şi imposibilul pentru a corupe acest Parlament, pentru a destabiliza situaţia politică din ţară şi pentru a bloca activitatea instituţiilor de drept. Dragi colegi din Blocul ACUM, nu fiţi pradă a acestei propagandei ieftine”, a spus Bătrîncea.

Şedinţa Parlamentului a fost amânată pentru ziua de joi, ora 10.00.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite