Şeful NATO acuză Rusia că încalcă integritatea teritorială a R. Moldova prin menţinerea pacificatorilor săi în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful NATO, Jens Stoltenberg FOTO Eduard Enea
Şeful NATO, Jens Stoltenberg FOTO Eduard Enea

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a acuzat Federaţia Rusă că încalcă integritatea teritorială a Republicii Moldova prin faptul că menţine pacificatori în regiunea transnistreană, teritoriul din stânga Nistrului necontrolat de autorităţile de la Chişinău.

Jens Stoltenberg a declarat, marţi, că abia aşteaptă să se întâlnească cu preşedintele ales, Maia Sandu. 

„Moldova este partenerul NATO. Eu aştept posibilitatea de a avea o întrevedere cu preşedintele ales, pe care îl felicit cu victoria. Noi vedem cum Rusia încălcă dorinţa diferitor guverne prin dislocarea trupelor militare în apropiere de NATO, cum ar fi în Georgia, Estul Ucrainei şi în Republica Moldova (regiunea transnistreană). Este o încălcare a integrităţii teritoriale a R. Moldova şi o dovadă a faptului că Rusia încalcă dreptul internaţional”, a declarat Stoltenberg, citat de TASS.

Amintim că ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Sergey Lavrov, a afirmat că declaraţiile Maiei Sandu cu privire la necesitatea de evacuare a trupelor ruse din regiunea transnistreană sunt „iresponsabile”.

Sergey Lavrov a dat de înţeles că Moscova nu intenţionează să se conformeze acestor solicitări venite de la preşedintele ales al Republicii Moldova. 

Şeful diplomaţiei ruse a spus că militarii ruşi din Transnistria păzesc depozitele cu muniţii de la Colbasna, sugerând că acestea se află într-o stare dezastruoasă şi că există un pericol de securitate dacă acestea nu se vor mai afla sub supraveghere. 

Lavrov s-a arătat indignat şi de afirmaţia Maiei Sandu conform căreia pacificatorii ruşi trebuie înlocuiţi cu o misiune civilă.

Lavrov a accentuat că pacificatorii ruşi, ca şi cei moldoveni şi ucraineni, se află în zona de securitate în urma unor decizii care au fost luat în formatul de negocieri „5+2” şi au fost acceptate de OSCE. Potrivit lui, pacificatorii respectivi au rolul de a menţine pacea şi stabilitatea în regiune. Şeful diplomaţiei ruse susţine că anume aceşti pacificatori au oprit războiul de pe Nistru şi au menţinut conflictul îngheţat.

După ce Maia Sandu a fost aleasă în funcţia de preşedinte, ea a declarat în mai multe interviuri că va pleda pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria. Maia Sandu a precizat că ea nu spune nimic nou, deoarece aceasta mereu a fost poziţia oficială a Chişinăului, pe care ea o va promova în continuare. De asemenea, Maia Sandu a subliniat că forţele pacificatoare ruse trebuie înlocuite cu o misiune civilă sub egida OSCE.

Moscova a reacţionat critic de fiecare dată când Maia Sandu a vorbit despre necesitatea de retragere a trupelor ruse, fie prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, fie prin purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitrii Peskov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite