Şeful diplomaţiei de la Kiev: „Ucraina este interesată în reglementarea conflictului trasnistrean“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Leonid Kojara. FOTO Dumitru Goncear
Ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Leonid Kojara. FOTO Dumitru Goncear

Aflat în vizită la Chişinău, Leonid Kojara, ministrul Afacerilor Externe de la Kiev a declarat că Ucraina îşi propune să activizeze negocierile în formatul 5+2 cu privire la reglementarea conflictului.

În cadrul întrevederii, ministrul de Externe al Republicii Moldova şi şeful diplomaţiei de la Kiev au abordat subiecte prioritare de pe agenda bilaterală şi rolul Ucrainei în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în contextul preluării de către Ucraina a preşedinţiei OSCE la începutul acestui an.

„Este prima vizită a ministrului în Moldova care se află aici în calitate de ministru de Externe al Ucrainei, un stat foatarte important pentru Republica Moldova şi în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE. Sunt sigur că va face tot posibilul ca relaţiile noastre să se dezvolte“, a declarat Iurie Leancă, ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Referitor la  subiectele prioritare de pe agenda moldo-ucraineană, oficialii au menţionat dialogul politic activ, înregistrat pe parcursul ultimilor ani, fapt ce a permis avansarea pe subiectele importante, precum procesul de demarcare a frontierei de stat moldo-ucrainene şi semnarea Acordului privind cooperarea în domeniul mediului şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru. De asemenea, miniştrii de externe au pledat pentru realizarea unor acţiuni concrete în vederea soluţionării în viitorul apropiat a subiectelor prioritare de pe agenda bilaterală. În particular, s-a convenit asupra dinamizării proceselor de  reglementare a raporturilor de proprietate.

„Este important să fie discutate toate neînţelegerile şi toate problemele din toate coşurile. Este important ca toate negocierile, dar şi iniţiativele care vor fi propuse să fie îndreptate pentru apropiere reală a celor două maluri ale Nistrului“, a subliniat ministrul. Iurie Leancă a spus că o atenţie deosebită va fi acordată Zonei de Securitate, problemelor ce ţin de respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. De asemenea, pe ordinele de zi a negocierilor se va pune transformarea misiunii de pacificatori şi retragerea armamentul din regiunea transnistreană.

Iurie Leancă va efectua o vizită în Ucraina

Cât priveşte diferendumul transnistrean, Leonid Kojara a precizat că ţara sa va acorda un interes prioritar acestui subiect în contextul deţinerii de către Ucraina a Preşedinţiei OCSE, drept dovadă în acest sens fiind începerea anului diplomatic cu vizita la Chişinău.  „Ucraina este interesată în reglementarea acestui conflict ca stat vecin, pentru că o bună parte a cetăţenilor Ucrainei trăiesc pe tot teritoriul Republicii Moldova. Noi vom activiza acest proces“, a mai declarat preşedintele în exerciţiu al OSCE.

„Suntem încrezători că datorită cooperării noastre şi a rolului pe care-l are Ucraina negocierile de reglementare a conflictului trasnistrean vor fi reactivate. Ucraina are experienţa necesară şi dorinţa politică să dea o nouă dinamică acestui proces“, a adăugat ministrul Iurie Leancă.

Totodată, Ministrul Iurie Leancă a acceptat invitaţia omologului său ucrainean de a efectua o vizită oficială în Ucraina pe parcursul acestui an.

Mâine, Leonid  Kojara se va intâlni cu liderul transnistrean, Evgheni Sevciuk, şi cu şeful pretinsului minister de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski. Ucraina deţine preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de la 1 ianuarie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite