Şevciuk refuză propunerea lui Dodon, de federalizare a Republicii Moldova: „Soarta Transnistriei este independenţa şi unirea cu Rusia” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Liderul separatist de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a declarat vineri, 18 noiembrie, într-o adresare către cetăţeni, că Tiraspolul nu este interesat în a deveni parte a Republicii Moldova sub forma unei federaţii. Şevciuk afirmă că obiectivul Transnistriei este de a obţine independenţa regiunii, ulterior unindu-se cu Rusia.

„După rezultatele alegerilor din Moldova, în Administraţia prezidenţială au început să se adreseze cu întrebări legate de o eventuală schimbare a sistemului de stat al Transnistriei. Poziţia preşedintelui, care se bazează pe voinţa cetăţenilor şi actuala Constituţie, este următoarea: Soarta Transnistriei este independenţa, urmată de unirea cu Rusia”, se arată într-un comunicat de presă emis de serviciul de presă al preşedintelui nerecunoscut de la Tiraspol.

Noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în nenumărate rânduri că unica soluţie pentru rezolvarea conflictului din stânga Nistrului este federalizarea şi oferirea unui statut special Transnistriei în cadrul federaţiei, fapt pentru care va pleda pe perioada mandatului său prezidenţial.

„Noi propunem crearea unei federaţii, Moldova Federală, care va fi compusă din trei subiecţi ai federaţiei, Găgăuzia, Republica Moldova şi Transnistria.federaţia va fi condusă de către un preşedinte ales direct de popor. Va fi un Parlament bicameral - Senat şi Camera reprezentanţilor, cu reprezentarea populaţiei din toate trei subiecte ale federaţiei”, afirma Igor Dodon la 21 mai 2014, atunci când a prezentat pentru prima oară proiectul de federalizare.

Adresarea lui Şevciuk, către cetăţenii din stânga Nstrului 18 noiembrie 2016 (Despre federalizare începând cu minutul 4.50)

Proiectul de federalizare propus de Igor Dodon

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite