Politică

articolul anterior articolul urmator

„Şorhei” şi „Usălţi”

4
3 Jun 2015 08:30:33
Ion Mischevca

Alegerile locale din acest an par a fi o rampă de lansare pentru nişte indivizi obscuri şi chiar periculoşi. Astfel, Ilan Shor, învinuit în dosarul miliardelor furate de la Banca de Economii, aspiră la fotoliul de primar al Orheiului, iar Renato Usatîi, controversatul om de afaceri cu legături în lumea criminală, are toate şansele să devină edilul Bălţiului.

Dacă unor asemenea specimene li se permite să pretindă la funcţii administrative în stat, vă daţi seama ce fel de stat este Republica Moldova. Dacă aceşti rusofoni şi românofobi vor câştiga fiecare în circumscripţia sa, atunci limba română va continua să dispară din actele oficiale ale administraţiilor publice locale. Dacă respectivii îşi vor adjudeca aceste primării, întreaga scenă politică se va reconfigura.

Oraşele Bălţi şi Orhei au fost veritabile centre culturale în perioada interbelică, constituind focare ale românismului din Basarabia. Este deopotrivă dezolant şi alarmant să le vezi acaparate de inşi care trebuie încă să răspundă în ce măsură se fac vinovaţi fie de miliardele furate, fie de cele spălate prin bănci. Nu de interlopi au nevoie orheienii şi bălţenii, nu de promisiuni grandioase şi vorbe mieroase, ci de administrare eficientă şi conducere competentă.

Pe cât de rudimentare au fost schemele de delapidare a sumelor fabuloase din sistemul bancar, pe atât de primitive sunt mecanismele de persuasiune a alegătorilor în actuala campanie electorală. Concertele exorbitante, dar şi donaţiile generoase le-au creat celor doi aventurieri imagini idilice. Percepţia eronată că Usatîi sau Shor ar fi vreun prinţ salvator, care o să ne izbăvească de monstruoasa coaliţie şi o să ne hrănească pe fiecare cu tacâmuri din aur, denotă disperare, necumpătare şi alienare politică.

Nici unul, nici altul nu are aptitudini manageriale şi nu s-a confruntat cu problemele reale ale oamenilor: utilizarea transportului public, achitarea serviciilor comunale, procurarea produselor alimentare din piaţă, iluminarea stradală ş.a. Dânşii trăiesc într-o lume paralelă, fără inhibiţii şi restricţii. Se complac în propria lor opulenţă şi decadenţă.

Faptul că niciunul dintre cei doi nu candidează la Chişinău, demonstrează cu prisosinţă că sunt nişte politicieni fără vlagă, oportunişti şi populişti. Ambii preferă confruntările facile şi ambianţele docile. Ei ştiu că locuitorii capitalei sunt mai informaţi şi mai precauţi. Am putea spune chiar că majoritatea chişinăuienilor sunt vaccinaţi împotriva prostiei, trufiei şi a grandomaniei. Or, în asemenea condiţii, atât Usatîi, cât şi Shor au ales drumul cel mai uşor în cariera lor politică.

Nu invidiez oamenii bogaţi, cu atât mai mult nu atentez la averea lor, dar detest parveniţii şi acoliţii Moscovei, care s-au pricopsit din afaceri dubioase şi vor acum să tragă foloase de pe urma sărăciei moldovenilor. Dacă le-ar fi păsat cu adevărat de Orhei şi Bălţi, ar fi deschis noi locuri de muncă şi ar fi investit în aceste localităţi cu mult înainte de alegeri. Dar erijându-se acum în postura de eroi locali sau chiar naţionali, dânşii dau dovadă de impertinenţă şi interese meschine.

Cu o nonşalanţă debordantă şi într-o română stâlcită, Ilan Shor a declarat „ce noi vom să facem”, adică ce promite că va realiza în eventualitatea câştigării primăriei: „reabilitatea drumurilor şi trotuarelor, parcuri şi zone verze, ajutor financiar pentru naştilor copiilor, terenuri sportive în toată Orhei, terenuri de joc” etc. Altfel spus, dacă avem un preşedinte spectator şi un premier restanţier, de ce n-am avea primari agramaţi şi infatuaţi? Despre Usatîi am spus cu alte ocazii că doar se preface filantrop, fiind în realitate un mizantrop, care nu-şi disimulează propria extravaganţă: „cu toate pomenile şi copiii pe care-i am pe capul meu, astăzi nu pot trăi fără 150 de mii de euro pe lună”.

Dacă cele două oraşe adineaori frumoase vor deveni „Şorhei” şi „Usălţi” să nu vă miraţi că din Republica Moldova va rămâne doar Chişinăul şi împrejurimile sale. Separatismul transnistrean e joacă de copii pe lângă ce vor să facă unii din primării.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ludwig
3.06.2015, 15:52:10

Mai mult ca sigur ca alegerile sunt pierdute de fortele pro-europene. Actuala alianta este o adunatura in care fiecare trage in toate directiile si au dezamagit populatia.. Dupa ce vor castiga partidel pro-ruse lumea se va lamuri ca nici cu astia nu e bine. Sincer imi pare rau de RM, dar nimeni nu intelege ce se intampla acolo. La Riga li s-a spus adio de catre UE. Dintre toti candidatii Georgia ar fi meritat sa fie ajutata cel mai mult , dar ei nu au granita cu UE. Ucraina este un stat artificial creat pe ruinele urss si acolo tot poporul l-a votat pe ianukovici anti nato si ue. Apoi vazand ca rusia le-a luat crimeea, au inceput sa fie pro nato. Nu am incredere in ucraineni, sunt sovini, asupresc romanii din bucovina etc. Sansa RM este sa renunte pur si simplu la Transnistria sau sa o de-a la schimb ucrainei nu pe aceea sosea din bugeac sau mai stiu eu ce ci chiar pe bucovina toata. Nu poti fi membru UE daca ai baze rusesti la tine in tara si rusii stiu asta.

+2 (2 voturi)
Sorin Barbul
4.06.2015, 08:01:57

Corect, Ludwig.

+1 (1 vot)
Alfa Omega
4.06.2015, 13:45:05

Este greu de intales , dar pentru romani de peste Prut este foarte greu sa se desprinda de influenta ruseasca , cu toate ca ei ca romani sau moldoveni sunt majoritari ! Eu sincer cred ca trebuie sa invete din patania Ucrainei cu rusi care au muscat o bucata buna din Ucraina si inca nu se lasa , ca dupa ultimele stiri masive trupe rusesti au intrat in provincile separatiste a Ucrainei ! Deci cantecul ,, desteapta-te romane " este inca foarte actual si directia este spre Europa nu spre rasarit , ca acolo apune viitorul republici Moldova !

+1 (1 vot)
Sorin Barbul
4.06.2015, 08:00:34

Dacă cei din Orhei și Bălți îi aleg, și-o vor fi făcut cu mâna lor și își merită soarta. Din păcate în fața urnelor mulți basarabeni se dovedesc la fel de stupixzi ca oltenii sau moldovenii noștri.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările