Ştefan Gligor: Moldova plăteşte pentru gaze un preţ de achiziţie exagerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Gligor
Ştefan Gligor

Liderul Partidului Schimbării vine cu noi critici la adresa vicepremierului Andrei Spînu, pe care-l acuză de incompetenţă şi de iresponsabilitate, în condiţiile în care a acceptat formula de calcul a preţului propusă de Moldovagaz, „filiala Gazprom-ului în Republica Moldova”.

Potrivit lui Ştefan Gligor, delegaţia Republicii Moldova a acceptat toate condiţiile părţii ruse, fără a miza pe cartea regiunii transnistrene, care ne-ar fi oferit un preţ avantajos la gaze, transmite IPN.

Potrivit lui Ştefan Gligor, Republica Moldova plăteşte acum un preţ de achiziţie exagerat, din cauza formulei de calcul care este dezavantajoasă pentru Republica Moldova.

„Preţul pe care-l plătim acum este rezultatul negocierilor purtate. Delegaţia Republicii Moldova la aceste negocieri a fost foarte slabă. Vicepremierul Spînu nu este persoana cu experienţa, pregătirea şi cunoştinţele necesare pentru a negocia astfel de lucruri. S-a încercat să ni se prezinte această formulă drept o victorie a ministrului, ceea ce este puţin provincial, în condiţiile în care este vorba despre banii a sute de mii de oameni”, a spus Ştefan Gligor în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя”, de la RTR Moldova.

„Formula negociată pentru următorii 5 ani este foarte volatilă, are la bază preţul de pe piaţa internaţională la petrol şi preţul la gaz. Ponderea gazului este mai mare decât cea a petrolului, preţul gazului în decembrie a ajuns şi până la 2700 de dolari. Când se calculează 30% din preţul mediu lunar la gaz, se obţine o sumă mai mare faţă de componenta petrolului, deşi ponderea petrolului în formulă este de 70% ”, a adăugat Ştefan Gligor.

În opinia sa, Rusia n-ar fi lăsat Republica Moldova fără gaze naturale, în condiţiile dependenţei totale a regiunii transnistrene de gazul rusesc. „Republica Moldova a avut poziţii solide de negociere, întrucât există regiunea transnistreană, regiune care este dependentă total de gazul rusesc, pentru care nu achită deja de zeci de ani. De ce asta ar fi oferit un avantaj Republicii Moldova? Pentru că Uzina Metalurgică foloseşte la topire gaz şi face din asta milioane, Termocentrala de la Kuciurgan produce energie electrică pe care o vinde Republicii Moldova şi pentru gaz nu achită. Cetăţenilor malului stâng gazul le este vândut foarte ieftin, iar aceşti bani de la Tiraspoltransgaz, în loc să fie transferaţi la  Moldovagaz, ei sunt transferaţi în bugetul regiunii transnistrene”, a mai spus Ştefan Gligor.

Şi fostul deputat PCRM, Alexandr Petkov, spune că Republica Moldova plăteşte un preţ de achiziţie dublu, din cauza formulei de calcul modificate recent. „Noi am fi obţinut un preţ la gaz care n-ar fi depăşit suma de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, dacă n-ar fi fost modificată formula de calcul. Formula a fost modificată de către Vadim Ceban (preşedintele Moldovagaz, n.r.), în decembrie 2020, cu intermedierea lui Dodon (Igor Dodon, pe atunci şeful statului, n.r.), dar formula a fost susţinută ulterior şi de reprezentanţii Guvernului. Autorităţile de la Chişinău s-au dus acum complet nepregătite la negocieri. Din poza de la masa negocierilor, se vede că din nouă negociatori unul singur nu este din partea Gazprom, şi acela era Andrei Spînu. Trebuie să recunoaştem că Spînu nici nu cunoaşte foarte bine limba rusă şi cred că el nici n-a prea înţeles ce era acolo”, a spus ex-deputatul Alexandr Petkov.

În luna ianuarie, Republica Moldova achită un preţ de achiziţie a gazului de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali, cu TVA inclus, este 11,08 lei. Potrivit reprezentanţilor Moldovagaz, dacă se menţine un preţ de achiziţie mai mare de 600 de dolari, se impune o majorare a tarifului.  Potrivit calculelor –  14,7 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite