Politică

articolul anterior articolul urmator

Ştefan Gligor, după ce PAS a semnat moţiunea de cenzură: De astăzi, toate partidele de opoziţie parcurg scenariul lui Plahotniuc

3
16 Jul 2020 10:58:49
Autor: Iurii Botnarenco

Expertul în politici publice, avocatul Ştefan Gligor, consideră că odată ce PAS a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, iniţiată de Platforma DA, „de astăzi toate partidele de opoziţie, unul volens şi conştient, iar altul sub presiune parcurg scenariul lui Plahotniuc”.

„Am avut un singur partid de opoziţie care părea că înţelege ce se întâmplă şi avea curajul să-şi facă propria agendă politică”, a scris Ştefan Gligor pe Facebook.

În opinia sa, înainte de a ceda presiunilor concertate şi de a accepta moţiunea de cenzură, PAS şi Maia Sandu erau obligaţi să se asigure că există voturi pentru numirea unui nou guvern. 

„În lipsa acelor voturi, dacă va fi demis guvernul, PAS şi Maia Sandu vor fi nevoiţi să accepte tacit voturile lui Şor şi Candu. Aşa opoziţia noastră a readus la viaţă şi a dat importantă şi teren oamenilor de care a promis să elibereze ţara. Unii din lăcomie pentru putere, alţii pentru că nu ştiu să-şi apere principiile şi agenda politică. Şi Dodon şi Plahotniuc ar fi răspuns în faţa justiţiei doar dacă existau politicieni şi partide integre, care ar fi ştiut să obţină o majoritate parlamentară integră”, a afirmat Gligor.

El a mai menţionat că, după această situaţie, şansele opoziţiei de a ajunge în alegeri parlamentare anticipate şi de a câştiga alegerile parlamentare au fost reduse la minim.

Lidera PAS, Maia Sandu, a anunţat joi, 16 iulie, că fracţiunea parlamentară a PAS va semna şi va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, iniţiată de Platforma DA. Decizia a fost luată în pofida faptului că nu există voturi suficiente pentru demiterea Cabinetului de miniştri, iar PDM a comunicat că nu va sprijini moţiunea. Anterior, Maia Sandu afirma că nu va semna moţiunea dacă nu există garanţia că sunt voturi suficiente. De această dată, Maia Sandu a declarat că speră că democraţii îşi vor revedea decizia şi în ultimul ceas vor vota pentru demiterea Guvernului.

Amintim că la întrevederea dintre Maia Sandu şi Pavel Filip, ultimul a comunicat că schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputaţi corupţi şi traseişti, care au fost scoşi ilegal cu bani grei din PDM de către grupările Candu şi Şor. Pavel Filip a precizat că PDM este deschis dialogului doar cu PAS, PDA şi PSRM, în oricare format politic care ar putea să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor, dar sub nicio formă nu va accepta niciun fel de dialog sau colaborare cu partidele Şor şi Pro Moldova, partide asupra cărora există suspiciuni că unii membrii ai conducerii şi finanţatorii lor sunt implicaţi în frauda bancară, coruperea deputaţilor şi alte ilegalităţi, partide care trebuie izolate, nu încurajate să continue modul murdar de a face politică. 

Fracţiunea parlamentară a Platformei DA, condusă de Alexandru Slusari, a anunţat marţi, 14 iulie, că a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Pentru ca documentul să fie înregistrat este nevoie ca cel puţin 26 de deputaţi să-l semneze. În acest sens, Alexandru Slusari a comunicat că Platforma DA aşteaptă, până joi, şi semnăturile celor 15 deputaţi din fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Precizăm că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că formaţiunea sa are deja lista noului Cabinet de Miniştri şi că este gata să-şi asume guvernarea, deşi fracţiunea sa este formată doar din 11 deputaţi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este dispusă să-l sprijine pe Andrei Năstase la funcţia de premier, dacă va fi sigură că există 51 de voturi în Parlament. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la fel, a declarat că este gata să sprijine învestirea Guvernului Platformei DA.
 
Noul Guvern poate fi învestit doar dacă votează şi deputaţii Partidului Şor. Anterior, Maia Sandu a afirmat că nu va vota un Guvern care să depindă de voturile Partidului Şor, condus de Ilan Şor, condamnat de prima intanţă la şapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului şi care se află în căutare internaţională. Reacţia Maiei Sandu este de înţeles, pentru că asocierea cu Ilan Şor ar putea-o discredita, fapt ce nu-i convine mai ales că au rămas zile numărate până la prezidenţiale. 
 
De menţionat că opoziţiei nu-i ajung încă două voturi pentru a demite Guvernul, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Toate fracţiunile de opoziţie - PAS (15 mandate), Platforma DA (11), Partidul Şor (9), Pro Moldova (14) şi deputatul neafilat Octavian Ţîcu au în total 49 de voturi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Andrei Bunu
16.07.2020, 15:57:06

Mai simplu, dle Gligor. Lasati scenariile in pace. Pur si simplu, suntem pusi in situatia unei noi alegeri intre doua rele. In iunie 2019 a mai fost o astfel de situatie? Si cu ce ne-am ales? Sa mai incercam odata. Daca aceasta va fi si mai rea, sa nu ne ingrijoram, fom fi pushi din nou in in situatia de alege raul mai mic. Asta e Dialectica.

-1 (1 vot)
Alex Bun
16.07.2020, 17:11:06

Încearcă să păstreze aparențele unui analist corect, dar dă cu mucii în fasole. Îl pune pe Dodon alături de Plahotniuc. Hai să vă spun cum văd eu regimul Plahotniuc față de cel al lui Dodon. Plahotniuc interlop, proxenet mafiot recunoscut Plahotniuc a pus mâna pe puterea totală nu votat, ci corupând parlamentari, șantajând cu înregistrări compromițătoare, cumpărând procurorii și folosindu-i pentru a-și elimina sau amenința rivalii politiici Plahotniuc controla Curtea Constiuțională cu care practic a uzurpat puterea în stat și a șters pe jos cu constituția. Amintiți-vă de suspendările nenumărate temporare ale președintelui Dodon, doar cât Candu să promulge legile banditești ale lui Plahotniuc. Plahotniuc controla parlament, guvern, justiție, curte constituțională Plahotniuc avea cea mai mare parte din presă în buzunar sau timorată. La fel și analiștii inclusiv de la București. Dodon: politician de carieră cu studii seriase în economie, fost ministru al economiei cu rezultate excepționale la învățătură încă de copil. Dodon - președinte ales al Moldovei Dodon nu controlează presa sau analiștii, presa și analiștii îl porcăie non stop. Dodon este atacat de bandiți cu filmulețe rupte din context și interpretate tendențios de presă (care presă evident nu e sub cuntrolul lui sau plătiită de el). Atacurile sunt din partea bandiților cărora instituțiile nu li se spun, cum aceștia au fost obișnuiți înainte de Dodon. Dodon nu controlează justiția. Dodon nu controlează curtea constitutțională, dimpotrivă, CC a dat tot timpul hotărâri anti-PSRM și anti-Moldova. Vedeți creditul rusesc, de exemplu. Membrul CCR numit acolo de PRSM a fost ostracizat de hoarda numită de ACUM care e sub controlul Bucureștiului. Curtea Constituțională la comanda dușmanilor lui Dodon și ai Moldovei practic a uzurpat puterea în stat la fel ca pe timpul lui Plahotnuc, stăpânii finali sunt aceeași. Dodon nu cumpără deputați. Dodon nu controlează guvernul, ci formează o echipă, ceea ce e o mare șansă pentru Moldova. Adică e vorba de stablitate și colaborare instituțională care e o gură de aer pentru Moldova. Parlamentarii care sprijină guvernul numit de Dodon sunt parlamentari aleși, nu cumpărați și este de fapt o alinață PSRM_PD și un guvern pro-european și pro-moldovenesc. Dodon tot ce are de fapt e poporul. Poporul ăla care nu poate fi prostit cu toate eforturile imense ale propagandiștilor și agenților ce pozează în pro-europeni.

-2 (2 voturi)
Alex Bun
16.07.2020, 17:16:03

Am corectat câteva greșeli din textuld e mai sus: Încearcă să păstreze aparențele unui analist corect, dar dă cu mucii în fasole. Îl pune pe Dodon alături de Plahotniuc. Hai să vă spun cum văd eu regimul Plahotniuc față de cel al lui Dodon. Plahotniuc = interlop, proxenet mafiot recunoscut Plahotniuc a pus mâna pe puterea totală nu votat, ci corupând parlamentari, șantajând cu înregistrări compromițătoare, cumpărând procurorii și folosindu-i pentru a-și elimina sau amenința rivalii politiici. Plahotniuc controla Curtea Constiuțională cu care practic a uzurpat puterea în stat și a șters pe jos cu constituția. Amintiți-vă de suspendările nenumărate temporare ale președintelui Dodon, doar cât Candu să promulge legile banditești ale lui Plahotniuc. Plahotniuc controla parlament, guvern, justiție, curte constituțională Plahotniuc avea cea mai mare parte din presă în buzunar sau timorată. La fel și analiștii inclusiv de la București. Dodon= politician de carieră cu studii seriase în economie, fost ministru al economiei cu rezultate excepționale la învățătură încă de copil. Dodon - președinte ales al Moldovei Dodon nu controlează presa sau analiștii, presa și analiștii îl porcăie non stop. Dodon este atacat de bandiți cu filmulețe rupte din context și interpretate tendențios de presă (care presă evident nu e sub cuntrolul lui sau plătiită de el). Atacurile sunt din partea bandiților cărora instituțiile nu li se supun, cum aceștia au fost obișnuiți înainte de Dodon. Dodon nu controlează justiția. Dodon nu controlează curtea constitutțională, dimpotrivă, CC a dat tot timpul hotărâri anti-PSRM și anti-Moldova. Vedeți creditul rusesc, de exemplu. Membrul CC numit acolo de PRSM a fost ostracizat de hoarda numită de ACUM care e sub controlul Bucureștiului. Curtea Constituțională la comanda dușmanilor lui Dodon și ai Moldovei practic a uzurpat puterea în stat la fel ca pe timpul lui Plahotnuc, stăpânii finali sunt aceeași. Dodon nu cumpără deputați. Dodon nu controlează guvernul, ci formează o echipă, ceea ce e o mare șansă pentru Moldova. Adică e vorba de stablitate și colaborare instituțională care e o gură de aer pentru Moldova. Parlamentarii care sprijină guvernul numit de Dodon sunt parlamentari aleși, nu cumpărați și este de fapt o alianță PSRM-PDM și un guvern pro-european și pro-moldovenesc. Dodon tot ce are de fapt în sprijinul lui e poporul moldovenesc. Poporul ăla care nu poate fi prostit cu toate eforturile imense ale propagandiștilor și agenților ce pozează în pro-europeni.

-2 (2 voturi)