Ştefan Gligor: Separarea societăţii pe principii geopolitice este artificială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Expertul în politici publice, avocatul Ştefan Gligor,  susţine că „e timpul să depăşim modelul de separare a societăţii pe principii geopolitice şi să începem a evalua real procesele din ţară”. Potrivit lui, geopolitizarea este implementată în conştiinţa publică pentru impunerea comportamentului electoral, transmite IPN.

„Este o strategie politică de comunicare cu alegătorii. Pentru menţinerea puterii, se folosesc instrumente tehnologice politice de păstrare a ratingului. Strategiile nu se schimbă timp de 30 de ani, ele rămân axate pe separarea alegătorilor pe principiul vectorului de dezvoltare”, a menţionat Ştefan Gligor.

Conform opiniei lui, în Moldova lucrează cu impunitate propaganda politică internă. "Cei pe care îi numim elite politice continuă să-şi definească mesajul electoral, reieşind din supoziţia: cu cine este posibilă dezvoltarea, cu UE sau cu UEEA? Ca urmare, societatea este împărţită în două clustere, care sunt constant  confruntate în ajunul alegerilor", spune expertul.

În opinia sa, anume această situaţie inhibă procesul de reintegrare a ţării şi consolidare a societăţii. "Percepţia esenţei parteneriatului pentru dezvoltare este distorsionată. Partener nu este acel, care îţi suceşte mâinile, ci acel care construieşte cooperarea în baza unor principii clare", subliniază Ştefan Gligor.

„Nu trebuie să construim un stat de drept şi să desfăşurăm reforma justiţiei pentru a deveni membru al UEEA, dar acest lucru este obligatoriu pentru integrarea europeană. Şi aceasta vorbeşte despre calitatea a două modele de integrare diferite”, a adăugat expertul.

El este convins: "separarea societăţii pe principii geopolitice se bazează pe dezinformarea promovată de politicieni". „Ei sunt interesaţi în realegerea lor, de aceea duc un război informaţional continuu. De unde derivă dezvoltarea insuficientă a culturii civice şi informarea proastă a societăţii referitor la problemele vitale ale ţării şi sursele reale de asistenţă”, a menţionat expertul.

El a mai menţionat un motiv de separare artificială a societăţii pe principii geopolitice. „Aşa-numitele elite politice nu corespund provocărilor care stau în faţa ţării noastre. Ele nu sunt elementar capabile să efectueze o reformă calitativă a justiţiei şi a administraţiei, să liberalizeze economia, să descentralizeze puterea. De aici şi direcţia spre delirarea şi îndobitocirea locuitorilor ţării”, a conchis Ştefan Gligor.

Opinia au fost exprimate în cadrul proiectului „Depăşirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare", la dezbaterile publice de la IPN „Cum şi cui ajută Uniunea Europeană în Republica Moldova”.


Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite