Politică

articolul anterior articolul urmator

A doua amânare a lui Iohannis pentru Republica Moldova

3
6 Feb 2015 16:56:55
George Damian

Noul preşedinte al României ar fi vrut să facă prima sa vizită oficială la Chişinău, doar că buluceala politică din Republica Moldova a anulat această idee. Şi nu doar preşedintele României, ci orice alt şef de stat din Uniunea Europeană şi-ar fi amânat o vizită programată la Chişinău.

Toate calculele economice indică faptul că Republica Moldova se îndreaptă spre o recesiune economică bruscă şi majoră. Cursul leului moldovenesc a luat-o razna. Banii de la Moscova s-au înjumătăţit după ce şi rubla şi-a pierdut jumătate din valoare. Sistemul bancar ciuruit are nevoie de justiţie – dar mai presus de toate are nevoie de o injecţie de capital serioasă.
Bani din Rusia nu prea pot să mai vină în Republica Moldova. În primul rând Moscova nu mai are bani să salveze dezastrul financiar din Transnistria, iar războiul din Ucraina nu va permite prea curând reluarea legăturilor economice cu ipotetica construcţie a Kremlinului, Uniunea Euro-asiatică. Igor Dodon vinde iluzii alegătorilor speriaţi din Republica Moldova. A promis deblocarea migraţiei în timpul campaniei electorale, dar vameşii ruşi parcă au intrat într-o competiţie, cine dă jos mai mulţi cetăţeni moldoveni din trenul de Moscova. Degeaba promite Dodon reluarea exporturilor, doar îşi continuă campania electorală pentru alegerile locale şi alegerile din Găgăuzia.
Singura şansă a Republicii Moldova este să beneficieze de sprijinul economic al Uniunii Europene. Şi oricât nu le-ar place multor politicieni de la Chişinău, drumul către Bruxelles trece şi pe la Bucureşti. Iohannis şi-a amânat deja vizita în Republica Moldova. Acum a repetat mesajul partidelor europene: Chişinăul are nevoie de un guvern stabil care să poată continua în mod coerent relaţia cu Uniunea Europeană.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cristi Enciu
6.02.2015, 22:20:13

Vorbind in jagonul etichetarilor din Chisinau,totusi,cine este PAPUSARUL evenimentelor politice ce se deruleaza in RM .Este el oare Plohotnic, s-au executa si el o comanda din afara,reesind din cele spuse de laudabilul Socor,referitor la ideia cooptarii la guvernare a comunistilor, a carei initiator se da.Daca mai adaugam declaratiile aberante a,, 2m de bulbuci,ca PL este un partid antistatal,poate ca si este, numai ca nu antinational cum e LUPU,ce nu doreste sa traiasca cu natiunea, ci cu ursul din padure Si dac a mai adaugam si bravura unui ,,moldovean,,zis Sor,care e frate cu Socor,furand poporul de miliarde de lei,lasand oamenii in saracie.Apare intrebarea-cine-i bun, si cine-i rau si papusar? Cine nu-si doreste o apropiere a RM de Romania si UEsi cauta sa federalizeze RM.,pentru a o mentine in sfera de interes a Rusiei.Fara PL ,RM NU E-e o gubernie ruseasca.Cu PL IN NATO SI UE- E TARA ROMANEASCA

+1 (1 vot)
George Cristescu
7.02.2015, 09:47:39

Atata timp cat aeroportul din Chisiau este singurul aeroport din zona folosit de armata rusa si populatia rusofova, atata timp cat intre R.Moldova si enclava Transnistria nu exista frontierea, nu exista vama,Moscova va folosi toate mijloacele pentru a bloca intrarea R.Moldova in Uniunea Europeana. Banuiesc ca de mult in Chisinau si alte localitati moldovene s-au plasat in asteptare, enorm de multiu agenti de influenta rusi. care la un anumit moment dat vor intra in actiune prin provocari stradale si mass media. Sunt convins ca organele centrale politice si administrative ale R.Moldova sunt incadrati cu indivizi care executa ordinele Moscovei. Multi tineri basarabeni scarbiti de ce se intampla la Chisinau, au plecat in cele patru zari, in tarile occidentale si nu-i mai intereseaza ce se intampla acasa. Incurajarea exodului parte din ei in spatiul euroasiatic al lui Putin, parte in vest a golit teritoriul Basarabiei de adevaratii opozanti. Acolo la Chisinau s-a reralizat melanjul dorit de rusi. Daca rusii inca nu apar oficial in public la Chisinau este pentru faptul ca Rusia trece printr-o perioada grea si nu vor sa deranjeze tarile occidentale pentru a le determina ca R.Moldova sa primeasca ajutoare cat mai multe din partea lor. Romania si-a dat seama de jocul murdar jucat de politicienii de la Chisinau si au stopat pentru moment sprijinul economic. Au fost blocate obiective economice de integrare cu Bucurestiul, Autostrada Chisinau-Iasi,liniile electrice de inalta forta oprite la malul Nistrului ca si gazoductul de aprovizionare cu gaze din Romania, plus alte proiecte socio economice. In acest moment Dodon, Lupu si altii aflati de partea rusofona au de e sa jubileze. Amenintarile rusilor cu o eventuala invazie pentru atragerea oficiala a R.Moldova in arealul rusesc a provocat panica la Chisinau.

+1 (1 vot)
Papa Raţă
7.02.2015, 15:13:31

Nu disperaţi, fraţilor, secţia Kostea & Jenea de sub Chişinău lucrează în turaţii maxime. Credeţi că e aşa de uşor să dedondonizezi o refutlikă matroşkă ? Deloc! Deunăzi chiar Dondon cu toată şatra-i au îngenuncheat , la Kremlin, să le mai dea o tranşă de repsihotrone , de cele din timpul RSSRîsului. Că s-au întors în vagoane de vite .. e semn bun. La Gara feroviară au fost întâmpinaţi de coloana a 5-a cu flori şi busuioc şi, în marş triumfal, au revenit în saloane, tocmesc listele de "compensaţii electorale locale" Nu e uşor, nu e uşor defel să ţii în frâu milioane de dezaxaţi

Modifică Setările