A doua amânare a lui Iohannis pentru Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul preşedinte al României ar fi vrut să facă prima sa vizită oficială la Chişinău, doar că buluceala politică din Republica Moldova a anulat această idee. Şi nu doar preşedintele României, ci orice alt şef de stat din Uniunea Europeană şi-ar fi amânat o vizită programată la Chişinău.

Toate calculele economice indică faptul că Republica Moldova se îndreaptă spre o recesiune economică bruscă şi majoră. Cursul leului moldovenesc a luat-o razna. Banii de la Moscova s-au înjumătăţit după ce şi rubla şi-a pierdut jumătate din valoare. Sistemul bancar ciuruit are nevoie de justiţie – dar mai presus de toate are nevoie de o injecţie de capital serioasă.

Bani din Rusia nu prea pot să mai vină în Republica Moldova. În primul rând Moscova nu mai are bani să salveze dezastrul financiar din Transnistria, iar războiul din Ucraina nu va permite prea curând reluarea legăturilor economice cu ipotetica construcţie a Kremlinului, Uniunea Euro-asiatică. Igor Dodon vinde iluzii alegătorilor speriaţi din Republica Moldova. A promis deblocarea migraţiei în timpul campaniei electorale, dar vameşii ruşi parcă au intrat într-o competiţie, cine dă jos mai mulţi cetăţeni moldoveni din trenul de Moscova. Degeaba promite Dodon reluarea exporturilor, doar îşi continuă campania electorală pentru alegerile locale şi alegerile din Găgăuzia.

Singura şansă a Republicii Moldova este să beneficieze de sprijinul economic al Uniunii Europene. Şi oricât nu le-ar place multor politicieni de la Chişinău, drumul către Bruxelles trece şi pe la Bucureşti. Iohannis şi-a amânat deja vizita în Republica Moldova. Acum a repetat mesajul partidelor europene: Chişinăul are nevoie de un guvern stabil care să poată continua în mod coerent relaţia cu Uniunea Europeană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite