A fost lansat un Comitet anticorupţie care va investiga corupţia mare. Anunţul Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Un Comitet consultativ independent anticorupţie, format din jurişti, economişti şi ziarişti de investigaţie, va cerceta cazurile de corupţie mare în Republica Moldova şi va prezenta populaţiei informaţii despre acestea. Activitatea grupului va fi susţinută de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii şi alţi potenţiali donatori. Anunţul a fost făcut de preşedintele Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Potrivit Maiei Sandu, grupul a fost constituit printr-un decret prezidenţial, dar aici se încheie interacţiunea dintre comitet şi preşedinte. Comitetul va decide ce subiecte să investigheze. Din Comitet fac parte: James Wasserstrom, Drag Kos, Laura Ştefan, Alina Radu, Tamara Razin şi Nadejda Hriptievschi.

„Din păcate, instituţiile statului care trebuie să prevină şi să combată corupţia se mişcă foarte încet, mult mai încet decât grupările corupte care fură această ţară. Dar, partea bună este că cetăţenii Republicii Moldova, Republica Moldova, nu sunt singuri în faţa acestei provocări majore de combatere a corupţiei. Hoţii din Republica Moldova au reuşit să se facă cunoscuţi la nivel internaţional, pentru că fraudele pe care le-au comis şi le mai comit, din păcate, au ajuns să fie cunoscute de întreaga lume, iar asta înseamnă că partenerii noştri de dezvoltare înţeleg cât de gravă este problema corupţiei în Republica Moldova şi sunt gata să ne ajute”, a spus Maia Sandu.

James Wasserstrom, preşedintele Comitetului, de 20 de ani luptă împotriva corupţiei. A început în Kosovo, în cadrul Misiunii Naţiunilor Unite, unde erau cazuri de corupţie pe domeniul utilităţilor. Apoi a lucrat pentru Guvernul SUA, unde a lucrat în calitate de consilier superior pentru Ambasada SUA în Afganistan. După care, timp de trei ani, a lucrat în Ucraina în operaţiuni similare cu cele pe care şi le propune Comitetul consultativ independent anticorupţie din Republica Moldova.

Comitetul va analiza sistemul, instituţiile şi oamenii pentru a vedea de ce ele nu sunt eficiente. Va produce rapoarte bazate pe probe. Va emite şi recomandări pentru autorităţi. În lucrul său, Comitetul va analiza informaţiile din surse deschise, va discuta cu persoane individuale, instituţii, oficii etc. Bugetul în baza căruia va activa încă nu a fost calculat.

Vicepreşedintele Comitetului, Alina Radu, este jurnalistă, directoare la Ziarului de Gardă. Ea spune că a ajuns în acest Comitet pentru că urmăreşte corupţia de mai mulţi ani. A participat în multe proiecte anticorupţie naţionale şi internaţionale şi speră foarte mult ca această nouă entitate să aducă o luptă eficientă cu corupţia în Moldova.

Nadia Hriptievschi este juristă. A participat în proiecte naţionale şi internaţionale pe probleme juridice şi de drepturile omului.

Iar Laura Ştefan a lucrat la Ministerul Justiţiei din România, acum activează la un ONG din România.

Tamara Razin a revenit recent în ţară după ce a petrecut 14 ani în calitate de economist la FMI. Înainte de aceasta, 15 ani a fost angajată la Banca Naţională.

Drago Kos este din Slovenia. A fost şef în cadrul serviciului operaţiuni în cadrul Serviciului poliţienesc din Slovenia timp de 9 ani, fost preşedinte GRECO.

Comitetul îşi va începe activitatea pe  8 iunie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite