Politică

articolul anterior articolul urmator

A început înregistrarea candidaţilor la alegerile parlamentare noi pentru circumscripţiile electorale nr.17, 33, 48 şi 50

0
21 Aug 2019 11:40:05
Autor: Iurii Botnarenco

Comisia Electorală Centrală anunţă că mierucri, 21 august, începe desemnarea şi înregistrarea candidaţilor la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripţiile electorale uninominale nr.17, 33, 48 şi 50.

Alegerile parlamentare noi pe cele patru circumscripţii au fost provocate de depunerea mandatelor de către patru deputaţi. Circumscripţia 33 din Chişinău, unde alegerile au fost câştigate de către liderul PPDA, Andrei Năstase, care şi-a depus mandatul de deputat în favoarea funcţiei de ministru de Interne; Circumscripţia nr. 48, oraşul Slobozia, Tiraspol şi Bender, deputatul independent Viorel Melnic şi-a depus mandatul; Circumscripţia nr. 17, oraşul Nisporeni, fostul preşedinte PDM Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul; Circumscripţia 50, la Vest de Republica Moldova, Maia Sandu şi-a depus mandatul în favoarea funcţiei de prim-ministru.

Pentru a fi înregistrat, candidatul pentru circumscripţia uninominală prezintă, alături de documentele prevăzute de cadrul normativ,  liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 500 şi cel mult 1000 de susţinători ce drept de vot din circumscripţia uninominală unde intenţionează să candideze. Un candidat femeie poate fi înregistrat dacă prezintă semnăturile a cel puţin 250 şi cel mult 500 de susţinători.
 
În conformitate cu prevederile cadrului legal, pentru înregistrarea grupului de iniţiativă, candidatul la funcţia de deputat în Parlament va depune personal, cel tîrziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, la consiliul electoral de circumscripţie respectiv următoarele acte:
  1. demersul (cererea de înregistrare) în formă scrisă;
  2. procesul-verbal al şedinţei adunării cetăţenilor/organului competent al solicitanţilor colectivi privind constituirea grupului de iniţiativă şi susţinerea/desemnarea candidatului la funcţia de deputat în Parlament;
  3. lista membrilor grupului de iniţiativă;
  4. copia de pe actul de identitate al candidatului, cu fişa de însoţire în cazul buletinului de identitate seria A (ambele părţi – recto şi verso);
  5. decizia privind desemnarea persoanei responsabile de finanţele activităţii grupului de iniţiativă (trezorierul), după caz;
  6. statutul şi certificatul de înregistrare, în copie autentificată prin ştampila partidului politic;
  7. în cazul blocurilor electorale, copia hotărîrii Comisiei Electorale Centrale de înregistrare a acestora.
În termen de 3 zile de la recepţionarea actelor enumerate mai sus, consiliul electoral de circumscripţie electorală uninominală va verifica corectitudinea acestora şi va decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de iniţiativă.
Documentele de înregistrare a candidaţilor se vor depune la consiliile electorale ale circumscripţiilor uninominale. Datele de contact, locul şi timpul pentru recepţionarea documentelor pot fi consultate pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, la rubrica „Alegeri parlamentare noi”, compartimentul „Circumscripţii electorale” sau accesînd http://bit.ly/2zdtmDi .
 
Termenul de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova este de 30 august, inclusiv.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii