Academia Română critică iniţiativa Chişinăului privind comasarea universităţilor: „Aminteşte de perioada dictaturii comuniste”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academia Română Foto News

Academia Română a anunţat că „a luat act cu îngrijorare de iniţiativa din 27 iunie 2022 a Ministerului Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, privind o aşa-numită reformă a domeniului învăţământului superior şi al cercetării, prin care s-ar asimila şi comasa institutele foste ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu institutele din universităţi.”

În acest sens, Academia Română susţine că este de acord cu protestul Academiei de Ştiinţe a Moldovei îndreptat împotriva acestui act şi confirmăm ideea că „deciziile eventuale de fuzionare, transferare, absorbţie trebuie să se bazeze pe o evaluare obiectivă şi transparentă (cu criterii şi indicatori clari), pe o argumentare convingătoare şi în urma discuţiilor atât în colectivele vizate, cât şi la nivel de întreaga comunitate ştiinţifică“.

„Însăşi ideea concentrării cercetării sub o singură egidă şi sub o singură conducere ni se pare că aminteşte de perioada dictaturii comuniste. În România, cercetarea ştiinţifică şi creaţia intelectuală oficiale sunt efectuate în cadrul mai multor entităţi paralele (Academia Română, universităţi, Ministerul Cercetării), care colaborează foarte bine între ele şi se află în concurenţă loială. Stimularea cercetării nici nu se poate face altminteri”, se spune într-un comunicat al Academiei.

Academia Română cere autorităţilor de la Chişinău să oprească această tendinţă nefirească şi să redea Academiei din R. Moldova rolul său în domeniul cercetării, prin reîntoarcerea institutelor în cadrul înaltului for de consacrare şi de cercetare.

Amintim că ministrul Educaţiei, Anatolie Topală a declarat că în urma comasării universităţilor, studenţii şi cadrele didactice din Republica Moldova vor beneficia de condiţii mai bune de studii, întrucât se va investi mai mult în modernizarea infrastructurii universitare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite