Actele de stare civilă înregistrate în regiunea transnistreană vor putea fi confirmate la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptele de stare civilă produse şi înregistrate în stânga Nistrului şi la Bender vor putea fi confirmate de către autorităţile competente ale Republicii Moldova, prin eliberarea de acte de stare civilă, în cazul în care înregistrarea lor a avut loc în condiţii identice cu cele reglementare de cadrul legal moldovenesc.

Un proiect de completare în acest sens a Legii cu privire la actele de stare civilă a fost votat de Parlament în prima lectură, joi, 23 noiembrie, transmite IPN.

Deputatul socialist Vladimir Ţurcan, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, s-a referit la lipsa posibilităţii legale de a confirma faptele de stare civilă produse pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului şi Bender. 

Această problemă, spune deputatul, este semnalată de mulţi locuitori ai zonei de securitate, care doresc să obţină cetăţenia Republici Moldova. Actele emise de către autorităţile neconstituţionale transnistrene nu sunt recunoscute de către autorităţile şi instanţele judecătoreşti moldoveneşti la constarea faptelor care au valoare juridică.

Deputatul neafiliat Lilian Carp este de părere că prin promovarea acestei legi există riscul ca cetăţenii străini, inclusiv persoane date în urmărire internaţională, să poată obţină acte privind faptele de stare civilă produse şi înregistrate în stânga Nistrului, ulterior în baza acestora să obţină cetăţenie moldovenească.

Un alt deputat, liberalul Roman Boţan a spus că proiectul este promovat în grabă, fără avizul Guvernului, Serviciului de Informaţii şi Securitate, a altor instituţii şi nu a fost supus unei expertize judiciare. 

Potrivit deputatului, era necesară opinia partenerilor externi, deoarece documentul sporeşte riscul de securitate la frontieră. Deputaţii PL au părăsit sala de şedinţe după ce a fost finalizată procedura de examinare a proiectului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite