ACUM şi PSRM reiau astăzi discuţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ee

Reprezentanţii ACUM şi cei ai PSRM vor relua astăzi discuţiile în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi învestirea unui nou Guvern. Declaraţiile au fost făcute aseară, către miezul nopţii, în faţa Parlamentului, de către lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, după ce reprezentanţii Blocului şi cei ai PSRM au discutat, timp de aproape o oră, cu uşile închise, în incinta legislativului, transmite IPN.

După discuţii, reprezentaţii PSRM au plecat fără a face declaraţii. Însă, lidera PAS, Maia Sandu, a spus că au rămas lucruri de discutat care urmează să fie lămurite astăzi. Deputata a anunţat că nu a fost vineri, 7 iunie, termenul-limită pentru formarea Guvernului, dar este astăzi, 8 iunie. „Mai avem o şansă să reuşim să scoatem ţara din jugul acestui regim”, a spus Maia Sandu.

Întrebată de jurnalişti, dacă există vreo probabilitate ca astăzi să fie convocată şedinţa Parlamentului, Maia Sandu a spus că speră foarte mult la acest lucru. Despre o oră a întâlnirii pentru continuarea discuţiilor deputata a menţionat că totul depinde de cum vor evolua lucrurile în cadrul PSRM, care au mers aseară să mai discute pe interior.

Ieri, după ce PSRM a convocat, la ora 15.00, în şedinţă Consiliul Republican pentru a lua deciziile care se impun, susţinători ai PDM au organizat un marş sub formă de protest din scuarul Academiei de Ştiinţe, cu trecere prin faţa sediului Partidului Acţiune şi Solidaritate, până la Parlament. Acolo au scandat lozinci pro PDM şi contra unei coaliţii ACUM-PSRM. Către ora 19.00, Partidul Socialiştilor a anunţat, prin liderul informal al PSRM, preşedintele Igor Dodon, că socialiştii din start nu au luat în considerare varianta de coalizare cu democraţii, iar Blocul ACUM nu era gata să cedeze în anumite privinţe. În acest context cea mai veritabilă soluţie, erau alegerile anticipate.

Tot ieri seara Curtea Constituţională a anunţat că declară inadmisibilă sesizarea preşedintelui Igor Dodon, depusă anterior, cu privire la termenul-limită de dizolvare a Parlamentului. În decizia sa, Curtea a menţionat că prevederile Constituţiei sunt clare –„ termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, care a fost 9 martie. Imediat, ACUM a chemat socialiştii pentru noi discuţii în Parlament. Între timp, vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a declarat după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PDM, că vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, în contextul anunţurilor făcute.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite