Ioniţă face acuzaţii grave: „Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru legi care instituie scheme de fraudare a banilor publici, de peste 1 miliard de lei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Ioniţă a adus acuzaţii grave Guvernului condus de liberal-democratul Iurie Leancă. FOTO: Tudor Iovu / Adevărul
Veaceslav Ioniţă a adus acuzaţii grave Guvernului condus de liberal-democratul Iurie Leancă. FOTO: Tudor Iovu / Adevărul

Preşedintele Comisiei parlamentare Buget, Economie, Finanţe, Veaceslav Ioniţă, susţine că 22 iulie, când Guvernul Leancă şi-a angajat răspunderea pentru un pachet de proiecte de legi în faţa Parlamentului, a fost „o zi neagră în istoria Republicii Moldova“.

Veaceslav Ioniţă a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, că majoritatea acestor proiecte nu ar fi trecut de comisia sa, deoarece conţine scheme de delapidare a banilor publici, prejudiciile estimate de el fiind de peste 1 miliard de lei.

Deputatul PLDM a exemplificat printr-o modificare a Codului Fiscal privind gajarea bunurilor, care, potrivit lui, instituie un mecanism prin care firmele-fantomă vor putea deposeda bugetul de stat de 500 de milioane de lei anual şi a promis să vină şi cu alte dezvăluiri în zilele următoare. 

„Astfel de scheme sunt în majoritatea legilor pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Credeam, că după ce a dat aeroportul şi  Banca de Economii ruşilor, acest Guvern nu poate face un rău mai mare. [...] Au aruncat colb în ochi cetăţenilor cu majorarea de pensii şi salarii şi pe la spate au băgat aceste măgării. [...] Cineva abil a dat un cuţit în spate procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. [...] Cineva va intra în istorie cu numele de Fantomas“, a spus Veaceslav Ioniţă. 

De asemenea, el şi-a acuzat colegul, pe liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, că ar fi blocat rectificarea bugetului asigurărilor sociale, pentru ca „Parlamentul să fie pus într-o lumină proastă şi să vină apoi Guvernul, cu un Făt-Frumos în frunte, şi să salveze pensiile, salariile şi alocaţiile ce trebuiau majorate“.

„Ştefan cel Mare poate să se odihnească liniştit. Un urmaş de-al lui se află la guvernare“, a ironizat Ioniţă, referindu-se, probabil, la premierul Iurie Leancă.

Replica lui Streleţ: „Ioniţă este un caz clinic, care trebuie tratat de urgenţă“

Deputatul susţine că i-a informat despre aceste riscuri pe preşedintele Parlamentului şi şeful statului şi speră că lucrurile mai pot fi îndreptate. Cu lacrimi în ochi, Veaceslav Ioniţă a mai explicat că a lipsit la şedinţa în cauză deoarece a fost plecat într-o vacanţă de două zile împreună cu soţia sa, Irina, căreia i-a făcut acest cadou cu ocazia celor 10 ani de căsnicie.

Purtătorul de cuvânt al premierului: „Ioniţă mai mult s-a discreditat decât a explicat de ce a blocat mai multe legi“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite