VIDEO Transnistria cere anexarea la Rusia. Guvernul de la Moscova va analiza solicitarea pe 20 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, s-a adresat preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, cu o solicitare de examinare a posibilităţii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene, anunţă publicaţia rusească „Vedomosti“.

Solicitarea ar fi o reacţie la un proiect de lege propus de deputaţii Partidului „Russia dreaptă” cu privire la simplificarea procedurii de anexare a unor noi teritorii la Federaţia Rusă. „Adoptarea acestei legi ar simplifica alipirea Crimeei, dar nu şi a Transnistriei”, afirmă Burla în scrisoarea adresată lui Serghei Narîşkin şi citată de „Vedomosti“. Potrivit acestuia, ar fi o problemă de constatare dacă guvernarea de la Chişinău este efectivă sau nu.

Totodată, liderul de la Tiraspol susţine că autorităţile separatiste nu pot organiza un referendum privind alipirea la Rusia în baza legilor Republicii Moldova, pentru că acestea nu funcţionează pe teritoriul regiunii.

Mihail Burla aminteşte lui Narîşkin că la referendumul din 2006 circa 97% din alegătorii din regiune au votat pentru alipirea Transnistriei la Rusia. În 1991 a fost organizat un alt referendum ilegal prin care forţele separatiste din stânga Nistrului şi-au declarat independenţa faţă de Chişinău, plebiscit nerecunoscut de nimeni.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a anunţat că pe 20 martie, în cadrul unei şedinţe cu reprezentanţii tuturor ministerelor relevante, Federaţia Rusă va discuta despre „situaţia privind blocada Transnistriei“.

Burla este român originar din regiunea Cernăuţi, ales în iunie 2012 în funcţia de preşedinte al aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, devenind totodată liderul partidului „Obnovlenie", cea mai mare formaţiune din stânga Nistrului.

Preşedinte Rusia Vladimir Putin a recunoscut referendumul de duminică din Crimeea, precum şi independenţa regiunii proclamată luni de Parlamentul de la Simferopol. Putin a informat astăzi oficial Parlamentul şi Guvernul rus în legatură cu cererea Crimeii de a face parte din Rusia, prima etapă legislativă necesară pentru a putea integra peninsula în Federaţia Rusă, a anunţat Kremlinul. Decizia a venit ca urmare a rezultatelor de la referendum, în urma căruia 96,6% din populaţia a votat pentru anexarea regiunii la Federaţie, informează BBC News.


Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, a avertizat săptămâna trecută în legătură cu încălcarea drepturilor cetăţenilor ruşi din Transnistria, pe fondul înăspririi controalelor la graniţa moldo-ucraineană, pe segmentul transnistrean.

„Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană şi restul lumii ar fi o ameninţare directă la securitatea şi libertăţile constituţionale ale celor 200.000 de cetăţeni ruşi cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituţionale ale cetăţenilor săi", a afirmat Dmitri Rogozin, într-o postare pe Twitter.

image

Ucraina a lansat o operaţiune de fortificare a graniţei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, după ce a primit mai multe semnale şi chiar ameninţări că militarii ruşi din Transnistria ar putea destabiliza situaţia din regiunea Odesa. Verificările minuţioase din ultimele zile ale persoanelor şi maşinilor care traversează graniţa pe segmentul transnistrean au dus la descoperirea unui bărbat, cetăţean al Rusiei, care se îndrepta spre Transnistria, iar în bagajul lui a fost găsită uniforma militară rusească cu epoleţi de căpitan.
 

Potrivit experţilor militari, în Transnistria s-ar afla un contingent de 1.300 de militari ruşi, plus alte câteva sute de luptători din trupele speciale trimise în ultimele săptămâni. Dmitri Tîmciuk, directorul Centrului de cercetări politico-militare de la Kiev, a afirmat că Rusia a redirecţionat anumite unităţi speciale spre Transnistria, în ultimele zile sosind aici câteva sute de militari din trupele de elită.

„Transnistria, a doua fază a operaţiunii“

Analiştii moldoveni spun că regiunea separatistă a Republicii Moldova este următoarea pe lista Moscovei. „Odată ce Federaţia Rusă va continua acţiunile, prin agresiune militară, în regiunea autonomă Crimeea, toate privirile se vor îndrepta spre Transnistria, pentru că, din punct de vedere al retoricii Kremlinului, Transnistria va fi faza a doua a operaţiunii“, susţine analistul Viorel Cibotaru.

Rusia participă cu un contingent militar la "forţa de menţinere a păcii" din regiunea transnistreană, în urma conflictului armat dintre Chişinău şi Tiraspol din 1992. Autorităţile de la Chişinău au cerut în mai multe rânduri înlocuirea acestor forţe ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat internaţional. Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani să negocieze o soluţie pentru "conflictul îngheţat" din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de "5+2", din care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori. Negocierile se află însă în impas în ultima perioadă.


La Adevărul Live, jurnaliştii Liviu Iolu, Cristian Delcea şi prin telefon, Valentina Basiul, redactor-şef Adevărul Moldova, au discutat despre modul în care evoluează situaţia la graniţa rusă.

Transnistria cere anexarea la Rusia. Este acesta următorul pas al Moscovei?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite