Ala Nemerenco: Multe spitale sunt doar nişte moşii ale unor persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Europa Liberă
FOTO Europa Liberă

Fosta ministră a Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Familiei Ala Nemerenco susţine că în perioada cât a ocupat funcţia de ministră a aflat multe dedesubturi din sistem, mai cu seamă despre diferite scheme de obţinere abuzivă a mijloacelor financiare, dar şi angajarea în funcţii de conducere a rudelor directorilor de spitale, transmite IPN.

Ala Nemerenco a afirmat că unele instituţii nu mai sunt spitale publice, dar moşii ale unor persoane concrete. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8.

Ala Nemerenco a declarat că astfel s-a întâmplat şi la Spitalul Republican unde „şef pe securitate a obiectului” este cumnatul actualului director. 

„Sunt spitale în care lucrează surorile, cumnaţii, toţi conduc cu spitalul. Eu am rugat la un spital foarte mare, de nivel republican, ca directorul să vină cu schimbări în structura administraţiei, fiindcă acolo vicedirectorii care sunt mi-au lăsat semne de întrebare, inclusiv vârsta pe care o aveau, cum sunt numiţi în aceste funcţii. Este vorba de Spitalul Republican. Ne-am înţeles cu directorul ca el să vină cu o viziune nouă. (...) Eu nici nu am ştiut că cumnatul directorului deţine aşa o funcţie de importantă ca „vicedirector pe securitatea obiectului”. Şi asta este în foarte multe spitale. În foarte multe spitale aceste terenuri, aceste clădiri nu mai sunt spitale publice, sunt doar nişte moşii ale unor persoane”, a subliniat fosta ministră.

Potrivit ei, este foarte greu de schimbat o atare stare de lucruri pentru că ministerul nu are o pârghie de influenţă, ci elaborează mai mult politici în sănătate.

De asemenea, fosta ministră declară că dacă banii din sistemul de sănătate s-ar fi gestionat corect, atunci în prezent Republica Moldova ar fi avut spitale moderne, medicii ar fi primit salarii bune, iar mulţi dintre pacienţi puteau fi salvaţi. Totodată, Ala Nemerenco spune că actualmente s-ar face presiuni asupra multor persoane din sistem pentru ca să-şi dea demisia. „Faptul că domnul director de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină a plecat, eu presupun că s-au făcut presiuni mari asupra dumnealui”, a declarat fosta ministră.

Ala Nemerenco spune că atât timp cât s-a aflat în funcţia de ministră unii politicieni i-au sugerat să numească unele sau alte persoane în anumite funcţii. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite