Alegeri anticipate? Nici o şansă. Va exista o majoritate guvernamentală?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
moldova

Tumultul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a trecut şi putem analiza la rece ce va urma să se întâmple. Ce ştim este cu siguranţă că nici una din formaţiunile din parlament şi absolut nici un candidat ales nu doreşte la acest moment alegeri anticipate căci ar risca să dea porumbelul din mână pe cioara de pe  gard.

S-a discutat mult despre posibilele alegeri anticipate din Republica Moldova înainte de alegeri, dar pare că nimeni nu doreşte să audă de ele după ce locurile din Parlament au fost deja ocupate. Acum să îmi spuneţi un singur parlamentar care ar risca cât de puţin postul pe care tocmai l-a dobândit pentru ca să se prezinte din nou în faţa alegătorilor.

Şi dacă ar fi o comandă pe linie de partid, excepţie PDM şi PSRM, am asista la o mică revoltă internă căci celelalte partide nu dispun de accesul la funcţiile publice ca să reîmpartă posturi în cazul în care un candidat şi-ar pierde locul.

PSRM a scăzut drastic după alegerile prezidenţiale

Cred că adevăratul pierzător al acestor alegeri este PSRM deoarece acesta nici nu s-a apropiat de rezultatele de la prezidenţiale. Moscova cred că este nici supărată şi nici împăcată cu acest rezultat, dar este clar că nu mai pare dispusă să mizeze pe partide care se află pe o curbă descendentă. Presupun că este evident pentru toată lumea că acest partid nu se va mai duce în sus ci în jos, iar la următoarele alegeri va avea soarta PCRM. Interesant ar fi de văzut ce poate scoate Moscova din laboratoarele sale speciale.

Unionismul politic băgat sub pământ

Despre unionism nu aş spune că este marele pierzător, căci nimeni nu mai credea că vor mai exista partide declarat unioniste în parlament. Motivele ar fi două: pe de o parte PL şi-a schimbat faţa mult prea târziu, atunci când de fapt Ghimpu a văzut că nu mai are absolut nici o şansă şi a plasat nereuşita lui Dorin Chirtoacă. În parlament se află la moment unionişti declaraţi şi mult mai activi decât cei care au fost înainte. Un al doilea motiv îl reprezintă părăsirea Republicii Moldova de către românii ce şi-au redobândit cetăţenia. Este firesc să faci acest lucru şi să participi activ la viaţa politică a Ţării tale şi nu a unui stat inventat de Stalin. Rolul partidului unionist în curând va fi preluat cel mai probabil de către PAS, formaţiunea politică ce are cei mai mulţi adepţi şi aleşi ai unionismului.

Cine va conduce Republica Moldova?

Aşa cum arată acum lucrurile se pare că teritoriul dintre Prut şi Nistru va fi condus de către aceeaşi care au făcut-o şi înainte. Nici măcar formal nu se va încerca mimarea unei schimbări de guvernare. Dar nu neapărat deputaţii cumpăraţi ar fi soluţia, ci chiar dezinteresul parlamentarilor de un nou scrutin. Cum blocul ACUM nu este interesat de o coaliţie cu cei împotriva cărora a câştigat alegerile, vom asista la un guvern minoritar ce va fi votat prin nu ştiu ce minune.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite