Alegeri pe înţelesul tuturor: coruperea alegătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul Electoral al Republicii Moldova, în art. 76, menţionează că se consideră încălcări şi sunt pasibile de răspundere penală faptele prevăzute de art. 181 din Codul Penal.

Potrivit Codului Penal, art. 181 (1), oferirea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite sau să nu îşi exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor parlamentare, prezidenţiale, locale ori în cadrul referendumului se pedepseşte cu amendă de la 500 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la un an la cinci ani. Persoana juridică se pedepseşte cu amendă de la 4000 la 6000 de unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Alegătorilor nu le pot oferite băuturi alcoolice, produsele din tutun şi produse alimentare. În schimb, sunt permise obiectele de agitaţie electorală, achitate din fondul electoral, ce poartă numele şi prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenţilor electorali. Este vorba despre afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri. La fel, nu sunt pasibile de răspundere persoanele care oferă fanioane, steaguri, cărţi, pungi, tricouri, chipiuri, eşarfe, fulare, ale căror valoare pentru o unitate nu depăşeşte două unităţi convenţionale.

Preşedinţii organelor electorale şi alte persoane cu funcţii de răspundere sunt obligaţi să informeze organele procuraturii sau organele afacerilor interne, cel târziu a doua zi lucrătoare din momentul constatării, despre acţiuni ce conţin elemente constitutive ale unei infracţiuni privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor sau finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite