Alegeri pe înţelesul tuturor: listele electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista electorală este lista ce cuprinde toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază sau au reşedinţa valabilă pe un teritoriu arondat secţiei de votare.

Alegătorii pot fi înscrişi într-o singură listă electorală şi pot vota la o singură secţie de votare. Cetăţenii care doresc să verifice dacă sunt incluşi pe lista electorală se pot adresa la biroul secţiei de votare unde au votat la ultimele alegeri, cu buletinul de identitate, şi lucrătorul biroului electoral îi va pune la dispoziţie lista electorală pentru consultare. Alegătorii pot verifica şi dacă alţi membri ai familiei sunt trecuţi pe lista respectivă. Pentru aceasta este nevoie să prezinte actele de identitate ale rudelor.

Din 3 februarie şi până pe 22 februarie, birourile electorale ale secţiilor de votare au program în fiecare zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, începând cu ora 8.00 până la 17,00, iar în ziua de 23 februarie – până la ora 18.00. Dacă la verificarea listelor alegătorul constată că nu este inclus sau dacă identifică erori privind datele personale sau datele altor persoane, acesta are dreptul să ceară corectarea erorilor depistate. Cererile se examinează de către organele electorale în decurs de 24 de ore, iar deciziile acestora pot fi contesta¬te în instanţa de judecată.

Alegătorii pot solicita includerea în altă listă electorală în cazul în care şi-au procurat o locuinţă, chiar dacă nu au reuşit înregistrarea noului domiciliu în buletinul de identitate. Pentru a fi înscrişi, este necesar să prezinte organului electoral un act care dovedeşte dreptul de proprietate asupra imobilului.

Listele electorale pot fi modificate cel târziu în ziua precedentă scrutinului, până la ora 18.00. Biroul electoral comunică imediat Comisiei Electorale Centrale modificările operate, cu anexarea actelor doveditoare: cererea şi declaraţia alegătorului, co¬pia actelor de identitate.

Alegătorii pot verifica şi online dacă sunt incluşi în listele electorale, accesând site-ul Comisiei Electorale Centrale, la rubrica Verifică-te „Registrul de stat al alegătorului”, introducând în caseta de editare codul IDNP format din 13 cifre. Tot aici alegătorii pot afla care este secţia de votare la care urmează să voteze, precum şi care este circumscripţia uninominală din care face parte. Cetăţenii care nu au acces la internet pot obţine informaţia telefonând la Centrul de apel al Comisiei Electorale Centrale, la numărul de telefon: (022) 88-01-01.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite