Alegeri în Transnistria şi Gagauzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatiștii lui Smirnov își organizează propriile alegeri
Separatiștii lui Smirnov își organizează propriile alegeri

Astăzi, la ora 7.00, s-au deschis urnele de vot în Transnistria şi Gagauzia. În regiunea separatistă din stânga Nistrului se aleg deputaţii din Sovietul Suprem, iar în autonomia găgăuză cetăţenii votează pentru viitorul guvernator al regiunii.

În regiunea separatistă se aleg deputaţii din parlamentul de la Tiraspol. În cele 43 de circumscripții uninominale candidează 120 de concurenți electorali. Potrivit Comisiei Electorale de la Tiraspol, sunt așteptați la urne aproximativ 400 mii de alegători. Pentru ca scrutinul să se considere valabil este necesar ca în fiecare circumscripție să se prezinte la vot minimum 25% din cetățenii din listele electorale, iar candidatul care vor acumula cele mai multe voturi va fi ales deputat.
În autonomia găgăuză se alege bașkanul (guvernatorul regiunii). Pentru această funcție candidează actualul başkan Mihail Formuzal, candidata Partidului Comuniștilor Irina Vlah și primarul de Ceadâr-Lunga Nicolai Dudoglo. Pentru a fi validat, la scrutin trebuie să se prezinte 50%+1 din cetățenii cu drept de vot. Candidatul care va acumula mai mult de jumătate din voturi va fi declarat câștigător. Dacă niciunul din concurenți nu va aduna 50%+1 în ptrimul tur, peste două săptămâni va avea loc turul doi.

Atmosferă încordată
„Atmosfera de la Comisia Electorală de la Comrat este încordată. Deşi reprezentaţii CEC-ului de la Comrat au anunţat că până la această oră nu au fost înregistrate nereguli, observatorii Asociației pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova a semnalat unele neregurli", anunţă responsabilii de monitorizarea scrutinului din această regiune. Potrivit acestora, în localitatea Ferapontievka alegătorilor li se oferă băuturi alcoolice, în două secţii a fost încălcată procedura de sigilare a urnei de vot. Pe întreg teritoril Găgăuziei scrutinul a debutat cu agitaţia electorală atât din partea mass-media, cât şi a reprezentanţilor concurenţilor elecorali.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite