Alegerile başcanului Găgăuziei se amână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile başcanului Găgăuziei au fost transferate de pe 19 mai pentru 30 iunie. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Adunarea Populară, care a operat totodată mai multe modificări în legislaţia electorală locală, inclusiv cu privire la prezenţa la urne, transmite IPN.

Preşedintele Adunării Populare, Vladimir Cîssa, a declarat într-un briefing de presă că, în conformitate cu actuala legislaţie, modificările adoptate trebuie semnate obligatoriu de către başcan, iar în condiţiile în care pe 20 martie, organele electorale urmau să înceapă înregistrarea candidaţilor pentru funcţia de başcan, APG a decis să amâne data scrutinului. 

Această decizie asigură başcanului în funcţie dreptul legal să examineze şi să semneze modificările la legislaţia electorală. Vladimir Cîssa mai spune că başcanul că Irina Vlah a participat la şedinţă, unde i s-a propus să semneze modificările, astfel evitând amânarea datei alegerilor, însă aceasta refuzat să semneze modificările în redacţia propusă.

Modificările operate vizează prezenţa la vot. Astfel, alegerile vor fi considerate valabile dacă la ele se vor prezenta nu mai puţin de 50% din alegătorii înscrişi pe liste. Până acum, prezenţa la vot trebuia să atingă cel puţin 33%.

Potrivit altei modificări, singura sursă pentru întocmirea listelor electorale va fi registrul alegătorilor al UTA Găgăuzia, constituit în baza Registrului naţional al alegătorilor. Vladimir Cîssa a declarat că această modificare vine în contextul în care la alegerile precedente datele cu privire la numărul de alegători au diferenţiat semnificativ – de la 25 de mii la 30 de mii. Or, în acest mod va fi implementat un mecanism unic de întocmire a listelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite