Aleşi locali din ţară susţin Guvernul Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Mai mulţi primari, viceprimari şi consilieri locali din ţară şi-au exprimat astăzi, 14 iunie, susţinerea pentru Parlamentul legitim şi pentru Guvernul Maiei Sandu. În cadrul unui eveniment organizat în faţa legislativului, aleşii locali au prezentat o declaraţie comună prin care îi solicită Partidului Democrat să asigure transmiterea civilizată a puterii, în conformitate cu voinţa cetăţenilor exprimată prin votul din 24 februarie, transmite IPN.

Petru Frunze, deputat ales pe listele blocului ACUM, a salutat aleşii locali pentru curaj. „Guvernul care este azi funcţional, legal, are nevoie de susţinerea cetăţenilor”, a declarat Petru Frunze, care este fost primar al satului Puhoi, raionul Ialoveni. Deputatul a precizat că a înaintat un proiect de lege care prevede descentralizarea finanţelor publice, astfel încât impozitele locale să rămână la îndemâna autorităţilor locale pentru realizarea proiectelor de dezvoltare, fără a mai fi nevoie de a aştepta bani de la bugetul central.

Prezentă la eveniment, prim-ministrul ales Maia Sandu a spus că primarii, viceprimarii şi consilierii care au venit în faţa Parlamentului reprezintă zeci de mii de oameni şi sprijinul arătat guvernului învestit în mod democratic. „Dumneavoastră trebuie să fiţi responsabili doar în faţa celor care v-au ales. Niciun partid, oricare ar fi el, niciun partid de la guvernare, nu trebuie să îndrăznească să vă impună poziţia sa. Nimeni nu vă va mai hărţui de acum încolo. Ce am spus de-a lungul timpului, se va realiza – independenţa administraţiei publice locale”, a declarat Maia Sandu.

Gheorghe Răileanu, primarul din Cimişlia, a precizat că nu doar statul este acaparat, ci şi instituţia primarului. „Nu poate un oraş să prospere, când toată Republica Moldova este în sărăcie”, a spus Gheorghe Răileanu. Potrivit lui, şansa Partidului Democrat este aceea de a se dezice de elita sa şi să participe la viaţa politică din opoziţie.

Vitalie Şalari, primarul localităţii Băcioi, a citit o declaraţie prin care locuitorii pe care îi reprezintă condamnă dualismul puterii de la Chişinău şi incertitudinea zilei de mâine. „Salut coaliţia parlamentară, formată în interesul poporului, soldată cu alegerea organelor de conducere ale Parlamentului şi cu învestirea noului Guvern”, a declarat Vitalie Şalari. Alesul local a făcut apel la cetăţeni să participe masiv la marşul poporului din ziua de 16 iunie.

Corneliu Prepeliţă, consilier raional Ungheni, a precizat că 12 consilii locale din raionul Ungheni au semnat declaraţia de susţinere a Guvernului Maia Sandu. Aceeaşi declaraţie a fost semnată şi de cadrele didactice şi cele medicale din raionul Ungheni.

Consilierul raional din Nisporeni, Ion Triboi, a declarat că este foarte important ca pe schimbările din Republica Moldova „să nu se urce diferiţi profitori, pentru că de rezultatul revoluţiei din 2009 a profitat Plahotniuc, iar de acum înainte profitorul trebuie să fie poporul”.

Ministrul afacerilor interne în Guvernul Sandu, vicepremierul Andrei Năstase, a dat asigurări că şi toţi angajaţii Primăriei Chişinău sunt alături de Guvernul ales de Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite