Alexandru Slusari anticipează sistarea gazului din toamnă. Ce spun deputaţii PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Gazprom ar putea sista livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, sub diverse pretexte juridice sau politice. O spune fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, potrivit căruia Guvernul trebuie să pregătească soluţii pentru a asigura ţara cu gaze naturale pe timp de iarnă, notează IPN.

De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării spun că în eventualitatea sistării livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, România va fi partenerul la care vom apela. De asemenea, dacă preţul de achiziţie va fi unul foarte mare, guvernanţii mizează pe sprijinul Uniunii Europene.

Potrivit ex-vicepreşedintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, nerespectarea prevederilor din contractul cu Gazprom privind auditarea datoriilor Moldovagaz ar putea determina Rusia să rezilieze contractul. Potrivit lui Slusari, Rusia va aştepta iarna pentru a lovi Republica Moldova, întrucât pe timp de vară volumele de gaze necesare sunt reduse, iar impactul loviturii nu va fi atât de puternic.

„Anticipez ca la toamnă Gazprom va sista livrările de gaze naturale. Ei aşteaptă momentul cel mai nepotrivit pentru noi, cel mai greu. Sper că sunt oameni responsabili în ţară care se gândesc la planul B. Gazprom ar putea să ne lovească în octombrie-noiembrie, iar noi trebuie să avem până atunci rezerve de gaz. E foarte bine că se fac achiziţii. În calitate de plan B mai este România, sper că nu cumpărăm gaz cu găleata, ci prin gazoductul Iaşi-Chişinău să ne asigurăm cantităţile necesare, poate cu o eventuală amânare de plată, dacă va fi posibil. Trebuie să avem pregătite alternative, Federaţia Rusă are motiv juridic să rezilieze contractul, din cauza lipsei auditului. Dar Rusia este un partener care poate rezilia contracte şi pe motive politice. Poate fi statutul de candidat la aderare, poate fi un discurs care la Moscova va fi perceput ca antirus”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

De cealaltă parte, guvernanţii spun că Guvernul se pregăteşte temeinic pentru toate scenariile posibile. Executivul împrumută de la BERD 300 de milioane de euro pentru a procura rezerve de gaz. Împrumutul este format din două componente: 200 de milioane de euro sunt destinare achiziţiei de gaz, iar 100 de milioane pentru stocarea volumelor în România.

„Din fericire, avem gazoductul Iaşi-Chişinău complet funcţional. România a scos săptămâna trecută primul metru cub de gaz şi a pornit extracţia din Marea Neagră, ceea ce înseamnă o nouă alternativă de gaze naturale. România acum îşi umple rezervoarele sale, pentru că era unica ţară europeană care pe timp de iarnă îşi avea rezervoarele pline doar în proporţie de 40%. Deci, posibilitatea ca Republica Moldova să rămână fără gaze naturale la iarnă este egală cu zero. Cealaltă problemă arzătoare este preţul. Pentru compensarea preţului, Guvernul lucrează la un proiect de sprijin ţintit, pentru păturile social-vulnerabile. Sperăm UE să fie alături de noi, aşa cum a fost întotdeauna”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Recent, preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunţat că preţul de achiziţie pentru gazul rusesc este în luna iulie de 980 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 100 de dolari mai mult faţă de luna trecută.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite