Alexandru Slusari: Frauda bancară depăşeşte suma de 1 miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Rulajul în cele trei bănci care au fost implicate în furtul miliardului a fost imens în perioada 1-27 noiembrie 2014, exact după momentul în care au fost acordate garanţiile de stat. Într-o conferinţă de presă susţinută pe 22 august, Alexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare, a declarat că banii rulaţi în cele trei bănci în această perioadă depăşesc cu siguranţă suma de 1 miliard de euro.

Alexandru Slusari a spus că la audierile din 21 august a fost prezent Anatol Arapu, care a devenit ministru de finanţe în 2013, „exact când s-a terminat deposedarea statului de pachetul de control la cele trei bănci”. Potrivit lui Alexandru Slusari, Anatol Arapu a afirmat că a sesizat permanent Banca Naţională a Moldovei despre neregulile din cele trei bănci.

„Domnul Arapu ne-a spus că, în vara lui 2014, Unibank deja era falimentară. Am întrebat de ce administrarea specială a statului nu a fost introdusă în primăvara sau vara lui 2014, până la acordarea garanţiilor de stat. Anatol Arapu ne-a răspuns că aşa a fost poziţia BNM, în pofida viziunilor FMI şi a Băncii Mondiale”, a spus preşedintele comisiei de anchetă.

Potrivit lui Alexandru Slusari, toţi cei audiaţi până acum, în special Andrian Candu şi fostul guvernator BNM Dorin Drăguţanu au spus că Anatol Arapu a fost cel care a tărăgănat introducerea administrării speciale la cele trei bănci. „La rândul lui, Anatol Arapu a spus că, în primul rând, el a fost împotriva acordării garanţiilor de stat şi, în al doilea rând, era rezervat faţă de modul în care au fost acordate garanţiile de stat. Domnul Arapu plasează responsabilitatea”, a declarat Alexandru Slusari.

Alexandru Slusari a mai spus că la comisia pe care o conduce se discută necesitatea audierii fostului prim-ministru Vlad Filat. De asemenea, Alexandru Slusari a făcut un apel repetat către Natalia Politova-Cangaşi, fosta preşedintă a Comitetului de conducere al Băncii Victoriabank, să se prezinte la comisie pentru audieri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite