Alexandru Slusari: Frauda bancară a fost coordonată cu politicieni şi demnitari de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Procesul devalizării sistemului bancar a fost o operaţiune bine pregătită din timp şi coordonată cu politicieni şi demnitari de stat. Este una din concluziile raportului pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare, prezentat pe 17 octombrie în plenul Parlamentului, de către deputatul Alexandru Slusari, transmite IPN.

Alexandru Slusari, care a condus Comisia de anchetă privind frauda bancară, a menţionat că suma devalizată din sistemul bancar care apare în raportul Kroll este cuprinsă între 900 de milioane şi un miliard de dolari. „Însă, ţinând cont de informaţia oferită de Banca Naţională a Moldovei şi de Procuratură, există suspiciuni că suma prejudiciului ar putea fi mult mai mare”, a spus deputatul.

În discursul de la tribuna Parlamentului, Alexandru Slusari a declarat că beneficiarii finali principali ai furtului bancar au fost „grupările Plahotniuc, Şor şi Filat”.

„În perioada 2011-2012, deja exista planul unui atac regizat asupra Băncii de Economii din partea grupării Plahotniuc – Platon cu scopul de a asigura pachetul de control al BEM. În realizarea acestor planuri au fost implicaţi judecători, Comisia Naţională pentru Piaţa Financiară şi Banca Naţională”, a spus Alexandru Slusari. „Unii reprezentanţi implicaţi ai BNM sunt şi astăzi în funcţii de viceguvernatori, cum ar fi Ion Sturzu şi Aurel Cincilei”, a subliniat Alexandru Slusari.

Raportul prezintă şi consecinţele fraudei bancare asupra economiei şi agenţilor economici. Astfel, în perioada 1 noiembrie 2014 - 18 februarie 2015, moneda naţională s-a depreciat cu 42,2%, intervenind astfel o criză valutară. „Ca rezultat, mii de agenţi economici au avut pierderi uriaşe din cauza diferenţei de curs la achitarea creditelor valutare, iar inflaţia anuală în 2015 a fost de 10,2%, dublă faţă de anul 2014”, a spus Alexandru Slusari. Deputatul a menţionat că economia Republicii Moldova a fost lovită puternic sub aspectul accesării finanţelor de către mediul de afaceri. În raport se arată că frauda bancară a dus la degradarea standardelor democratice şi a agravat corupţia din Republica Moldova.

Potrivit preşedintelui Comisiei, în perioada 2015-2019, Procuratura Generală a sabotat investigarea devalizării sistemului bancar. „Ancheta în mai multe cazuri a fost tergiversată intenţionat sau folosită selectiv în scopuri politice”, a spus Alexandru Slusari.

Comisia de anchetă recomandă preşedintelui Parlamentului să constate circumstanţele ce ar permite revocarea din funcţie a viceguvernatorilor BNM Ion Sturzu şi Aurel Cincilei. De asemenea, recomandă ca Procuratura Anticorupţie să examineze sub aspect penal pe foşti şi actuali demnitari de stat, cum ar fi Iurie Leancă, Dorin Drăguţanu, Andrian Candu, Anatol Arapu, Emma Tăbârţă. „Aceste persoane au admis acordarea garanţiilor de stat către cele trei bănci fără introducerea imediată a administrării speciale de stat, ceea ce a avut repercusiuni grave pentru sistemul bancar prin sustragerea sumelor colosale de bani în perioada 7-27 noiembrie 2014”, a spus Alexandru Slusari.

De asemenea, Comisia recomandă Procuraturii Generale să investigheze cauzele stagnării anchetei demarate de Procuratura Anticorupţie pe cauza devalizării sistemului bancar şi să colaboreze cu serviciile speciale din alte ţări, în special cu FBI, pentru a fi recuperate mijloacele sustrase. O altă recomandare se adresează Ministerului Finanţelor, care să efectueze un audit privind legalitatea repartizării de mijloace financiare alocate în calitate de credite de urgenţă. „Comisia de anchetă a fraudei bancare recomandă crearea unei comisii parlamentare de anchetă privind procesul de spălare a zeci de miliarde de dolari prin sistemul bancar al Republicii Moldova şi crearea unei comisii de anchetă privind procesul de lichidare a Băncii de Economii, a Unibank şi a Băncii Sociale”, a spus Alexandru Slusari.

Prezentarea raportului în plenul Parlamentului a avut loc în lipsa deputaţilor Partidului Democrat, care au părăsit sala de şedinţe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite