Alexandru Slusari: Raportul privind frauda bancară ar putea fi prezentat în Parlament la prima şedinţă din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară ar putea fi prezentat la prima şedinţă a legislativului din noua sesiune. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Comisiei, Alexandru Slusari, la emisiunea „O nas” de la postul Jurnal TV.

Potrivit lui, deputaţii se apropie de momentul când acest raport va fi prezentat, până atunci ar putea fi audiaţi încă 2-3 persoane în această chestiune.

„Eu sper că în pofida faptului că deputaţii vor ieşi în concediu, în pofida perioadei dificile, raportul va fi încheiat până la 1 septembrie. Potrivit hotărârii Parlamentului, noi trebuie să-l prezentăm la 10 septembrie, dar având în vedere că şedinţele legislativului nu vor fi organizate în acea perioadă, dacă nu se va întâmpla ceva extraordinar, cel mai probabil, noi vom prezenta raportul la prima şedinţă a Parlamentului din sesiunea de toamnă”, a declarat Alexandru Slusari.

Preşedintele Comisiei spune că majoritatea persoanelor audiate de deputaţi nu sunt sincere în declaraţiile lor, dar trebuie să se înţeleagă faptul că sarcina acestei comisii nu este să judece, dar să aprecieze din punct de vedere politic acţiunile sau inacţiunile funcţionarilor de rang înalt pe întreaga perioadă. Potrivit lui, cel mai probabil, toate materialele Comisiei vor fi trimise la Procuratură, poate chiar înainte să fie prezentat raportul în Parlament.

Expertul economic Viorel Gârbu consideră că va fi foarte greu să fie întorşi banii din „furtul miliardului”, dar şi să se înţeleagă unde au ajuns aceste resurse. Potrivit lui, raportul Kroll arată că banii „murdari” sustraşi din sistemul bancar au fost amestecaţi cu „bani” curaţi. „Erau folosite diferite contracte, instrumente, care, în principiu, deja nu mai pot fi urmărite. Chiar şi în raportul Kroll este scris foarte des că aici investigaţia lor se opreşte, mai departe experţii nu pot depista care au fost bani „curaţi” şi care „murdari”, notează Viorel Gârbu.

În opinia lui, cel puţin Republica Moldova ar putea să afle cine se face vinovat de frauda bancară, să-i caute de aceştia şi să le confişte averile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite