Politică

articolul anterior articolul urmator

Alexandru Slusari: Urmează să stabilim cine este „arhitectul” fraudei bancare

2
5 Jul 2019 18:09:55
Autor: Dan Anghel

Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, susţine că, deşi de numele lui Ilan Şor sunt legate 77 de companii care au participat la frauda bancară, „arhitectul” schemei de delapidare a banilor este altcineva, iar „Ilan Şor şi întreaga fracţiune din Parlament sunt doar unelte docile”.

 „Urmează să stabilim în cadrul anchetei cine este „arhitectul” principal, de la cine a pornit şi cine a contribuit la diferite etape”, a spus deputatul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.
 
Alexandru Slusari a comunicat că fostul şefl al Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, a fost audiat în comisie. „El a spus informaţii foarte interesante şi importante, mai ales de anul 2011, când a fost făcut un atac raider la patru bănci şi o companie de asigurări. El a spus numele, informaţii operative despre cine a stat în spatele acestui atac, el nu o dată a informat conducerea ţării despre toate riscurile şi problemele ce ţin de aşa-numita privatizare a BEM, cine stă în spatele tuturor transferurilor, dar la întrebarea noastră dacă el cunoaşte lista beneficiarilor finali, a răspuns că negativ”, a notat parlamentarul.
 
Vicepreşedintele comisiei de anchetă, Vladimir Golovatiuc, spune că multe lucruri care au fost publicate în raportul Kroll II au fost cunoscute încă din primul raport. Deputatul a aşteptat mai multe detalii despre frauda bancară, „mai multe informaţii concrete”. Vladimir Golovatiuc spune că ar exista o listă care nu a ajuns în mâinile deputaţilor, în care ar fi indicaţi beneficiarii finali ai furtului miliardului.
 
Parlamentarul menţinează că reprezentanţii companiei Kroll au confirmat în comisie că în lista suplimentară sunt incluşi politicieni şi oameni de afaceri influenţi. Totodată, aceştia au menţionat că nu au zădărnicit publicarea raportului, aşa cum afirmă Procuratura.
 
Joi, 4 iulie, Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigarea fraudei bancare a publicat cel de-al doilea raport Kroll 2 (în limba engleză).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

zbucium ion
6.07.2019, 09:12:00

Nu a fost un furt ordinar, dar unul politic si GEOPOLITIC, menit sa BAREZE calea R.Moldova de apropiere si integrare economica cu UE si, desigur, a fost pregatit minutios in afara R.Moldova, cu participarea unor persoane competente in asemenea operatiuni bancare de devalizare a bancilor si de spalare de bani."Miliardul" neindoielnic a fost legat de "laundromat" si a constituit ultima operatiune a "laundromatului" deja cu bani nu din Rusia, dar din bancile din R.Moldova.

0 (2 voturi)
zbucium ion
6.07.2019, 11:16:11

Cine-i "arhitectul" ? - Sa afle de la Kozak...

0 (2 voturi)