Alexandru Tănase: Constituţia nu conţine nicio prevedere ce i-ar permite Maiei Sandu să nu desemneze un premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tanase parlament.md

Ex-preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase susţine că preşedintele Maia Sandu este obligat să desemneze un candidat la funcţia de premier, după ce premierul Ion Chicu a demisionat.

Alexandru Tănase a declarat, pentru Unimedia, că din moment ce după demisia Guvernului Chicu n-a fost formalizată o majoritate parlamentară calificată, capabilă să învestească un Guvern, preşedintele Republicii Moldova are obligaţia constituţională de a desemna propriul candidat pentru funcţia de prim-ministru.

„Potrivit articolului 98 din Constituie, desemnarea unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru, nu este doar o competenţă a preşedintelui, ci şi o obligaţie constituţională. Curtea Constituţională a statuat asupra acestui fapt în mod constant, ultima făcând-o prin Hotărârea din 6 august 2020”, a subliniat Tănase.

El susţine că în cazul în care preşedintele nu ar desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru în termen de 3 luni, dizolvarea parlamentului oricum nu ar fi posibilă. 

„Art. 85 prevede expres că Preşedintele Republicii Moldova poate să dizolve Parlamentul doar în cazul imposibilităţii formării Guvernului. În speţa de faţă, prin termenul de „imposibilitate” trebuie să înţelegem incapacitatea politica a Parlamentului de a învesti un Guvern, nu şi refuzul preşedintelui de a „desemna unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru”. Potrivit doctrinei, dar şi jurisprudenţei constante a CC, dizolvarea Parlamentului este o sancţiune aplicată acestuia pentru incapacitatea (sau nedorinţa) exercitării unor atribuţii in procesul de formare a Guvernului”, a mai spus Tănase.

Amintim că, potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020, preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară: „În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este OBLIGAT ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

Deşi se împlinesc trei săptămâni de la demisia Guvernului, Maia Sandu nu doar că nu a desemnat un candidat la funcţia de premier, dar nici nu a anunţat când intenţionează să facă acest lucru.  

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală.

Reprezentanţii PAS insistă pe ideea că Maia Sandu are dreptul să nu desemneze un candidat la funcţia de premier, iar în aşa fel vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite