Alexandru Tănase, despre decizia Curţii de Apel de a valida mandatul de primar al lui Andrei Năstase: „Justiţia îşi caută un nou patron. Este absolut evident”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tanase parlament.md

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că decizia Curţii de Apel Chişinău de a valida pe 8 octombrie curent mandatul de primar al lui Andrei Năstase, obţinut în alegerile din iunie 2018, „se încadrează perfect în logica evenimentelor din ultimele câteva luni de zile când, de fapt, justiţia îşi caută un nou patron. Este absolut evident acest lucru.”

„Este absolut evident că această decizie este una cu dedicaţie, este una plasată clar în contextul electoral. Este una care repară o nedreptate, un abuz – trebuie să recunoaştem acest lucru, deoarece decizia din iunie anul trecut, când au fost invalidate alegerile, a fost una ilegală şi abuzivă. Doar că repararea unui abuz prin asemenea metode mai mult dăunează decât ajută”, a declarat Alexandru Tănase pentru Europa Liberă.

În opinia avocatului, este o decizie care a fost dată în perioada electorală „deliberat pentru a influenţa într-un fel rezultatul campaniei electorale”. 

„Este absolut evident acest lucru, or în cazul în care nu ar fi avut legătură cu campania electorală putea fi dată, după cum vă spuneam, în iunie; dacă e o chestie pur reparatorie, putea fi dată la o săptămână după alegeri.”, a spus Tănase.

El susţine că „atunci când în toiul campaniei electorale se dă o asemenea decizie este evident pentru oricine că doar de independenţă nu este vorba”. 

„La fel cum nu a fost vorba de independenţă nici în vara anului trecut, când au fost anulate alegerile.”, a accentuat ex-preşedintele CCM.

Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chişinău a casat hotărârea Judecătoriei Chişinău din 19 iulie 2018, prin care mandatul primarului ales, Andrei Năstase, a fost invalidat. Marţi, 8 octombrie, Curtea de Apel a pronunţat o nouă hotărâre prin care confirmă rezultatele alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chişinău din 20 mai (turul) I şi 3 iunie 2018 (turul II), transmite IPN.

Prin decizia Curţii de Apel din 8 octombrie, rezultă că Andrei Năstase va fi primarul Chişinăului până la sfârşitul lunii octombrie, când va fi ales şi validat un nou primar general, în alegerile ordinare din 20 octombrie. Însă, Năstase a ales să-şi suspende activitatea de primar, pentru a participa în campanie.

Amintim că, pe 19 iunie 2018, Judecătoria Chişinău, sediul Centru, a decis să nu valideze rezultatul alegerilor din Chişinău, pentru că Andrei Năstase ar fi încălcat legislaţia electorală atunci când, într-un Live făcut pe Facebook în ziua alegerilor, a îndemnat cetăţenii să iasă la vot, fapt calificat de instanţă ca îndemn de a vota candidatul Năstase, în timp ce legislaţia electorală interzice agitaţia în ziua alegerilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite