Alexandru Tănase, despre iniţiativa PDM ca judecătorii să fie aleşi de popor: Nu înţeleg care ar fi promisiunile lor electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Ex-preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a declarat că actualul Parlament, potrivit legii, nu mai poate vota modificarea Constituţiei pentru ca judecătorii să fie aleşi direct de popor, aşa cum propun democraţii. Totuşi, el susţine că, dacă un asemenea proiect ajunge să fie lege, atunci va fi afectat întreg sistemul existent la ora actuală.

„CSM nu ştiu în ce măsură mai este necesar în forma în care este. Tot acest sistem va urma să fie resetat. Nu este doar un element - alegerea judecătorului. Este o chestie foarte complicată şi, cred eu, în contextul în care suntem acum şi care este atitudinea cetăţenilor faţă de justiţie, PDM încearcă să identifice o soluţie mai radicală. Nu sunt sigur că este soluţia potrivită”, a declarat Alexandru Tănase la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Tănase a subliniat că, pe lângă o majoritate constituţională în Parlament care e necesară pentru modificarea Constituţiei, problema ca o asemenea iniţiativă să treacă ar consta şi în faptul că Înalta Curte trebuie să dea un aviz. Mai mult decât atât, pe această chestiune ar urma să se expună şi Comisia de la Veneţia.

Fostul preşedintele al CC afirmă că „starea din justiţie este foarte proastă”. 

„Lucrul ăsta nu-l mai neagă de acum nimeni. Cred că această iniţiativă este o încercare de a găsi o soluţie mai puţin ordinară la acele grave probleme cu care se confruntă justiţia moldovenească. Cred că această iniţiativă recunoaşte eşecul eforturilor de reformei”, a spus Tănase.

El a mai precizat că îi vine complicat să înţeleagă cum ar arăta o competiţie dintre doi judecători şi care ar fi promisiunile electorale. 

„În SUA există aşa ceva, dar şi acolo sunt criticate lucrurile astea”, a conchis Tănase.

Preşedintele PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a declarat marţi, 9 octombrie, că în societate încă există percepţia că justiţia nu este independentă şi că ar fi influenţată de anumite cercuri de interese. În acest sens, democraţii au pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului care va însărcina Comisia juridică să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei, ce ar permite ca judecătorii să fie aleşi de popor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite