Alexandru Tănase: Introducerea integrării europene în Constituţie este o idee bună care nu ar dăuna cu nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că introducerea în Constituţie a sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană” este „o idee foarte bună care nu ar dăuna cu nimic”.

„Cred eu, nu există niciun argument de a nu o sprijini. Mai mult ca atât, există şi hotărâri anterioare ale Curţii Constituţionale care, de fapt, au stabilit apartenenţa Republicii Moldova la spaţiul european. Hotărâri care stabilesc clar că apartenenţa la spaţiul valoric european este o parte indinspensabilă a identităţii constituţionale. Este o problemă undeva rezolvată de Curtea Constituţională”, a declarat Alexandru Tănase miercuri, 10 octombrie, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat pe 12 septembrie 2017 despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.

Curtea Constituţională de la Chişinău a avizat pozitiv pe 11 decembrie 2017, proiectul de lege de modificare a Constituţiei, prin care se doreşte includerea în Legea Supremă a sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

Igor Dodon s-a arătat nemulţumit de avizul pozitiv al Curţii Constituţionale (CC) de la Chişinău pe marginea proiectului de lege de modificare a Constituţiei, prin care deputaţii vor să introducă în Legea Supremă sintagma „integrare europeană” ca vector de dezvoltare extern al ţării.

„Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie”, a afirmat şeful statului.

Precizăm că pentru modificarea Constituţiei democraţii au nevoie şi de voturile deputaţilor din fracţiunile PL şi PLDM. Ambele partide au comunicat că vor sprijini iniţiativa respecitvă doar dacă PDM va susţine introducerea în Constituţiei a sintagmei „limba română este limba de stat a Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite