Alianţa ACUM-PSRM a votat pentru ridicarea imunităţii parlamentare a lui Petru Jardan. Reacţia deputatului fracţiunii Partidului Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul fracţiunii Partidului Şor Petru Jardan a rămas fără imunitate parlamentară vineri, 20 septembrie, după ce majoritatea parlamentară ACUM-PSRM a dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, şi a votat „pentru” ridicarea imunităţii. Procurorii îl acuză pe Jardan de spălare de bani şi abuz în serviciu.

Într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală se spune că investigaţia procurorilor are în vizor acţiunile unui grup de persoane din care făcea parte şi deputatul Petru Jardan. 

Acesta, în perioada 2012-2014, atunci când deţinea funcţia de director interimar al Aeroportului Internaţional Chişinău a comis abuz de serviciu, prin faptul că a creat condiţiile necesare pentru concesionarea Aeroportului. Mai mult, pe când era membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al acestui parteneriat public-privat, deputatul a acţionat în interesul unui grup criminal organizat şi a indicat condiţii de concesionare în defavoarea statului. Aceasta a inclus şi păstrarea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare pentru concesionar, dar şi necesitatea selectării concesionarului prin concurs închis.

Reacţia lui Petru Jardan

Într-o postare pe Facebook, Petru Jardan a menţionat că la moment se află într-o deplasare peste hotare şi că ar fi transmis o cerere preşedintelui Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco, prin care a motivat imposibilitatea prezentării la şedinţa de astăzi şi a solicitat să fie numită sedinţa comisiei juridice, numiri şi imunităţi, unde urmează să fie examinată cererea procurorului, în orice zi începând cu data de 24 septembrie.

„Comisia parlamentară nu a ţinut cont de asta şi a acceptat astăzi cererea Procurorului general interimar de ridicare a imunităţii mele de deputat în Parlament. Toate acestea, se întâmplă în lipsa mea şi fără a-mi oferi posibilitatea să-mi expun poziţia atât în cadrul comisiei, cât şi în plenul Legislativului, iar astfel se încalcă grav procedurile şi drepturile, prevăzute de Constituţie”, a declarat Jardan.

Acesta a dat asigurări că va reveni în ţară pe 24 septembrie şi că este dispus să se prezinte la organele de urmările penală, pentru înfăptuirea tuturor măsurilor ce se impun.

Amintim că deputaţii Marina Tauber şi Reghina Apostolova, ambii din fracţiunea Partidului Şor, au rămas fără imunitate parlamentară luni, 16 septembrie, iar la scurt timp au fost reţinuţi. Parlamentul a dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunităţii parlamentare pe numele celor doi deputaţi.

Joi, 19 septembrie, procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PDM Vladimir Cebotari pentru abuz în serviciu în dosarul concesionării Aeroportului Chişinău.

Pe 15 august curent, la fel la solicitarea procurorului general interimar a fost ridicată imunitatea parlamentară şi deputatului Ilan Şor, liderul Partidului Şor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite