Ambasadorul american i-a spus procurorului general în ce condiţii ar putea fi extrădat Vlad Plahotniuc, dacă fostul lider democrat se află în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, a declarat că s-a întâlnit de două ori cu ambasadorul american la Chişinău, Dereck Hogan. Printre subiectele abordate a fost şi posibila extrădare a lui Vlad Plahotniuc, care a fost anunţat în căutare de autorităţile moldovene.

Alexandru Stoianoglo a afirmat, la emisiunea „Politica Nataliei Morari”, că Dereck Hogan i-a transmis că, dacă Vlad Plahotniuc se află în SUA, autorităţile americane sunt gata să examineze problema extrădării acestuia în Republica Moldova, însă doar în cazul în care Chişinăul va avansa în acheta privind frauda bancară şi va prezenta probe că fostul lider democrat într-adevăr este implicat în acest caz.

Stoianoglo a dat asigurări că, indiferent de tentaţiile unor politiceni de a controla Procuratura, acest lucru nu va fi posibil şi că toţi care au comis anumite ilegalităţi vor răspunde în faţa legii.

Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat că a sesizat Centrul Cooperare Poliţienească Internaţională (INTERPOL), ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Marii Britanii despre faptul că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc deţine încă o identitate cu acte valabile, eliberată pe numele Novak Vladislav. Astfel, Vlad Plahotniuc ar urma să fie căutat şi în baza celei de-a doua identităţi.

În plus, CNA a mai comunicat că, pe 4 decembrie 2019, în scopul identificării locului aflării lui Vlad Plahotniuc au fost expediate demersuri şi la ambasadele Marii Britanii şi a Statelor Unite ale Americii din Republica Moldova.

Amintim că Vlad Plahotniuc a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova imediat ce democraţii au plecat de la guvernare. Atunci, Plahotniuc a confirmat că nu se mai află în Republica Moldova. Politicianul a dat de înţeles că viaţa sa ar fi în pericol dacă s-ar afla la Chişinău. El a spus că are nevoie de o pauză, inclusiv pentru a-şi proteja familia, şi că va reveni în ţară odată ce va fi în siguranţă. În spaţiul public de la Chişinău s-a vehiculat că Plahotniuc s-ar afla în SUA.

Unii politicieni de la Chişinău au declarat că Vlad Plahotniuc se află în Miami, SUA, unde ar fi solicitat azil politic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite