Ambasadorul Federaţiei Ruse, convocat la MAE în cazul deschiderii la Moscova a unei reprezentanţe a Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu ştirile privind deschiderea la Moscova a unei „reprezentanţe a Transnistriei”.

Potrivit MAEIE, Oleg Vasneţov a comunicat că este vorba despre o organizaţie non-profit, ce va presta servicii de asistenţă juridică locuitorilor din regiunea transnistreană, dar nu numai, şi care, în virtutea legislaţiei ruse, a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a solicitat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, clarificarea statutului fundaţiei pentru dezvoltarea relaţiilor sociale şi culturale „Transnistria”, care în calificările liderilor din regiunea transnistreană, sprijinite de mass-media din regiune, îi atribuie statut de „reprezentanţă diplomatică” şi pentru titulatura de „reprezentanţă oficială” care e trecută pe frontispiciul organizaţiei.

„Statutul de „reprezentanţă oficială” are semnificaţie definitorie pentru contextul relaţiilor diplomatice, în aşa fel fiind adus un prejudiciu relaţiilor bilaterale moldo-ruse. Astfel de acţiuni subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar MAEIE aminteşte că în favoarea respectării principiilor amintite mai sus, conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri”, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului, citat de IPN.

MAEIE face apel la autorităţile Federaţiei Ruse să asigure respectarea deplină a cadrului legislativ intern şi cel internaţional deopotrivă, în lumina discuţiilor petrecute, pentru a evita orice confuzii şi speculaţii în măsură să prejudicieze relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

Începând cu ziua de marţi, 22 ianuarie, Transnistria are o reprezentanţă în Federaţia Rusă, amplasată chiar în centrul Moscovei. Instituţia va avea misiuni similare cu a unui consulat, doar că este înregistrată cu statut de organizaţie neguvernamentală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite