Ambasadorul Marii Britanii: N-am primit nicio cerere de la Interpol în privinţa lui Cavcaliuc sau Platon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platon si Cavcaliuc colaj foto Diez.md
Platon si Cavcaliuc colaj foto Diez.md

Marea Britanie n-a primit nicio cerere din partea Interpol în privinţa cetăţenilor Republicii Moldova, Veaceslav Platon şi Gheorghe Cavcaliuc. O spune ambasadorul britanic la Chişinău, Steven Fisher. Potrivit diplomatului, ţara sa este deschisă să colaboreze cu Republica Moldova în privinţa returnării fondurilor ilicite, dacă vor exista dovezi pertinente în acest sens, notează IPN.

O dovadă a conlucrării fructuoase în acest sens este confiscarea banilor lui Luca Filat şi utilizarea lor în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

Potrivit unui memorandum semnat între ambasadorul Marii Britanii la Chişinău şi ministrul muncii şi protecţiei sociale, banii confiscaţi de autorităţile britanice de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, au fost returnaţi Republicii Moldova. Este vorba despre suma de 458 068 lire sterline. Banii au fost utilizaţi ulterior pentru protecţia socială a persoanelor cu dizabilităţi severe.

„Aceste fonduri sunt folosite pentru a angaja 566 asistenţi personali pentru persoanele cu dizabilităţi severe. Marea Britanie are legi foarte solide în domeniul recuperării fondurilor ilicite. În opinia mea, ori de câte ori există dovezi sau suspiciuni rezonabile privind cazuri de corupţie şi îmbogăţire ilicită, Republica Moldova trebuie să colaboreze cu ţările respective, inclusiv, Marea Britanie pentru a investiga în mod formal, serios şi localiza eventuale fonduri. Agenţii de aplicare a legii din Marea Britanie sunt dispuşi să colaboreze cu autorităţile moldoveneşti, noi vom colabora şi în continuare, dacă va fi cazul”, a spus Steven Fisher în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public de televiziune.

Diplomatul britanic a evitat să se pronunţe pe cazurile cetăţenilor Veaceslav Platon şi Gheroghe Cavcaliuc, însă spune că nicio cerere din partea Interpol, care i-ar viza pe cei doi, n-a fost expediată Marii Britanii.

„Nu pot comenta cazurile, dar pot spune că atât Ambasada, cât şi alte autorităţi din Marea Britanie conlucrează activ cu autorităţile Republicii Moldova. Autorităţile din Marea Britanie răspund eficient şi complet oricărei cereri de asistenţă juridică formală, bine argumentată. Din câte cunosc, nicio cerere de la Interpol către autorităţile britanice nu a fost emisă. Interpol nu a distribuit nicio cerere către statele membre în privinţa lui Cavacaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu o putem face fără o cerere oficială din partea instituţiilor competente”, a mai spus Stiven Fisher.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au fost stabilite la 17 ianuarie 1992. În acest an s-au împlinit 3 decenii de colaborare moldo-britanică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite