Politică

articolul anterior articolul urmator

Ambasadorul României la Chişinău, despre anularea legii privind statutul limbii ruse: Este o formă de respect să cunoşti limba statului în care locuieşti

2
22 Jan 2021 09:35:23
Autor: Iurii Botnarenco
Ambasadorul Daniel Ioniţă
Ambasadorul Daniel Ioniţă

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, califică drept corectă şi normală decizia Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii legii ce oferea statut special limbii ruse. Potrivit diplomatului, decizia Înaltei Instanţe este o dovadă în plus că limba română trebuie să fie cunoscută de toţi cetăţenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, informează IPN.

„În declaraţia de independenţă, elementul central a fost tocmai aspectul legat de limbă, de cultură, de tradiţii, aceste elemente au făcut posibilă separarea de fostul imperiu. Decizia de astăzi tocmai asta recunoaşte, faptul că limba de stat în Republica Moldova  trebuie să fie vorbită în egală măsură de absolut toţi. Asta nu înseamnă o lipsă de respect faţă de ceilalţi care vorbesc o altă limbă. Nu înseamnă o lipsă de respect faţă de minorităţile naţionale”, a declarat Daniel Ioniţă în timpul emisiunii de joi „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În plus, diplomatul a menţionat că legea privind funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova venea să divizeze şi mai mult societatea pe criteriul identităţii naţionale şi cel al limbii vorbite.

„Trebuie să găseşti modalitatea de a ţine societatea unită, iar elementul de limbă trebuie să fie cel unificator, nu cel care separă. Menţinerea acestei legi ar fi însemnat o reîntoarcere în trecut”, a punctat diplomatul român.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea ce oferea statut special limbii ruse. Legea a fost aprobată la finalul sesiunii trecute cu voturile PSRM şi deputaţilor din platforma parlamentară „Pentru Moldova”.  Potrivit documentului, autorităţile Republicii Moldova urmau să asigure condiţii optime pentru utilizarea şi dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică". De asemenea, Legea obliga instituţiile de stat să asigure, la solicitare, traducerea din limba română în limba rusă a documentelor şi comunicării oficiale.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

zbucium ion
24.01.2021, 06:39:00

R.Moldova n-a fost si nu va fi Romania in privința relațiilor interetnice si a limbilor. In Romania nici un act de stare civila nu indica NAȚIONALITATEA, de parca n-ar exista alte etnii sau ar fi interzis sa existe alte etnii - toți, musai, trebuie sa fie români ai statului unitar naționalist al românilor si numai pentru români.Nu poți demonstra prin acte ca ești ucrainean, rus, ungur, rom, tătar, bulgar, sârb, evreu, german etc. si nici chiar ca ești român si nu tătar, rom sau altcineva. ASIMILAREA minorităților este TOTALA. Minorităților ce au limbi asemănătoare, înrudite cu româna - aromâna, meglenoromâna, istroromâna, vlaha si moldoveneasca - nu li se recunosc dreptul de a fi minorități si de a avea limba lor proprie, alfabet propriu - cu toate ca Romania a semnat si a ratificat Carta Europeana a Limbilor Regionale sau Minoritare, Carta drepturilor fundamentale in Uniunea Europeana, Convenția-cadru cu privire la drepturile minorităților etc..Aceasta DISCRIMINARE lovește ca bumerangul in insasi etnia, naționalitatea tradițională română, ce nu mai poate fi deosebita documentar de minorități, asimilate numai prin cunoașterea limbii romane, cultura sau subcultura lor a rămas si azi ele si-o extind si asupra etnicilor români, are loc procesul de asimilare, romizare, manelizare a înșiși etnicilor români, care nu mai sunt ca romanii cu cultura lor tradițională de alta data si risca sa-si piardă specificul național si sa devina minoritari in propria țara. Nu întâmplator românii care vizitează R.Moldova sau regiunile Cernăuți si Transcarpatica a Ucrainei constata ca moldovenii, românii din afara Romaniei si-au păstrat mai bine cultura națională si sunt mai români decât românii născuți in Romania.

zbucium ion
24.01.2021, 07:50:26

In R. Moldova in actele de stare civila, in legislație, dar si in societate sunt recunoscute câteva zeci de etnii si fiecare isi are asociația sa ce o reprezinta. Apartenența la o etnie nu se ascunde, nu se suprima, dar e o mândrie, un prilej de afirmare. Fiecare etniei isi aduce contribuția sa la dezvoltarea tarii, aducând i R.Moldova experiența înaintată din țara de origine. Dezvoltarea presupune DIVERSIFICARE si in acest sens DIVERSITATEA etnica, culturala, lingvistica e o BOGĂȚIE, un TEZAUR, un izvor nesecat, care nu slăbește statul, dar, invers il consolidează. Minoritățile naționale prețuiesc statul R.Moldova si manifesta interesul patriotic de a-i apăra independenta si suveranitatea, de a-i duce faima in lume. Rar domeniu, rar produs național, cu care se mândrește R.Moldova sa nu fie rodul colectiv al cercetărilor, experienței, muncii oamenilor de diverse naționalități. S-a format deja o CULTURA in relațiile INTERETNICE, care respinge din start manifestările de extremism, egoism naționalist, xenofobie, discriminare etc..prin asta se explica, bunăoară, nereușită naționaliștilor români de a răspândi ura si vrajba fata de alte etnii, religii, limbi, culturi, in deosebi fata de limba si cultura Rusiei ai a altor tari ex-sovietice. Romanii nu pot si nu vor putea vreodată sa-i facă pe majoritatea moldovenilor naționaliști, extremiști, neo-fasciști, antisemiți, rusofobi etc.. Gestul judecătorilor de la Curtea Constituționala (CC) nu e o expresie a RUSOFOBIEI lor, căci toți au devenit buni specialiști, folosindu-se de limba rusa, de cele mai avansate manualele, studii din toată lumea editate in limba rusa. Daca cultura, competentele moldovenilor s-ar limita la lucrările tipărite doar in moldoveneasca sau romana - ar fi cei mai înapoiați din lume. Judecătorii de la CC au fost influentat, probabil, ca sa ia anume o asa decizie - POLITICA, care neîndoielnic nu va influenta mult asupra destinului limbii ruse in societatea R.Moldova. Ambasadorul se bucura degeaba, limba română nu poate concura cu limba rusa, de circulație internațională, vorbita in toate tarile ex-sovietice, precum si in Israel, Canada etc., folosita la ONU si principalele organisme internaționale, in mass-media internațională, domeniul științei etc..Unica limba ce o poate înlocui pe cea rusa este limba engleza, dar ea nu are tradiții de răspândire in R.Moldova. Cunoașterea limbii rusele oferă moldovenilor posibilitatea de a-si găsi fără probleme un loc de munca pe un vast teritoriu ex-sovietic - a săsea parte a globului - mai ales când le este îngrădită angajarea legala la munca in tarile UE, Rusia oricând ii primește, la fel acum si Israelul. In Romania înșiși românii nu vor sa muncească, pleacă in alte tari mai bogate... Daca pana in 2014 in Rusia munceau circa 750.000 de moldoveni, apoi in Romania, cu tot cu studenți, erau 35 mii de cetățeni din R.Moldova, majoritatea - temporar.

Modifică Setările