Ambasadorul României la Chişinău, despre solicitarea retragerii cetăţeniei române ex-premierului Ion Chicu: Nu poţi pedepsi pe cineva pentru opinie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-premierul Ion Chicu
Ex-premierul Ion Chicu

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, se arată sceptic în privinţa solicitării de retragere a cetăţeniei române fostului prim-ministru moldovean Ion Chicu, după ce ex-premierul a venit cu critici la adresa statului vecin. Potrivit diplomatului, cetăţeania României nu poate fi retrasă în baza expunerii unor opinii personale, notează IPN.

Totuşi, Daniel Ioniţă spune că instanţa va fi cea care va decide dacă Ion Chicu rămâne sau nu fără cetăţenia României.

În prezent, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România examinează cererea depusă de fostul deputat de la Bucureşti, Constantin Condreanu, prin care a fost solicitată retragerea cetăţeniei române pentru fostul premier Ion Chicu. La baza solicitării lui Codreanu stau declaraţiile dure ale lui Chicu la adresa unui europarlamentar român. Ambasadorul României în Republica Moldova spune că nimeni nu poate fi sancţionat pentru opinii personale.

„Au fost audieri recente, situaţia este analizată de justiţia din România, e necesar ca cei care au făcut astfel de solicitări să vină şi cu probele concludente. Nu poţi să pedepseşti pe cineva pentru delict de opinie, pentru că în cazul acesta ar trebui să-i decădem din drepturi pe absolut toţi cetăţenii români care la un moment dat au criticat România”, a spus în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Totuşi, diplomatul spune că Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie va fi cea care va lua decizia finală, examinând toate probele prezentate de Constantin Codreanu în defavoarea lui Chicu.

„Noi suntem un stat democratic care respectă dreptul de opinie şi dacă România a câştigat ceva în 30 de ani, atunci a câştigat enorm la capitolul libertate. Revoluţia din 1989 a pornit având pe buzele tuturor acest cuvânt. Totuşi, trebuie să vedem care va fi decizia instanţei”, a spus Daniel Ioniţă.

În luna mai 2020, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a criticat Guvernul condus de Ion Chicu, menţionând că Executivul nu avansează în vederea implementării reformelor. În replică, Chicu l-a numit pe Mureşan „ratat” şi „băieţaş român”. Ulterior, ministerul de Externe de la Bucureşti a calificat drept inadecvate şi lipsite de respect declaraţiile lui Chicu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite