Ambasadorul României la Chişinău: Vom rămâne neobosiţi în a promova calea europeană a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapel România Moldova

Relaţiile dintre România şi Republica Moldova sunt speciale, se bazează pe o comunitate de limbă, de cultură, de istorie şi de tradiţii şi sunt fundamentate pe un Parteneriat strategic menit sa susţină parcursul european al Republicii Moldova.

Declaraţia a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, la Conferinţa de afaceri „Republica Moldova-destinaţie pentru investiţiile româneşti”, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Ambasadei României.

Potrivit diplomatului, Moldova şi România au marcat recent 11 ani de la lansarea Parteneriatului, perioadă pe care o caracterizează ca fiind una deosebit de fructuoasă. Daniel Ioniţă spune că, în acest răstimp, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE şi componenta sa de liber schimb – DCFTA, cetăţenii moldoveni pot circula deja de 7 ani fără vize în spaţiul UE, iar comerţul exterior al Republicii Moldova s-a re-orientat într-o proporţie majoritară, de peste 65 %, către piaţa comună europeană.

„Pe această bază, era oarecum firesc ca în ultimii ani România să devină, de departe, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, consolidându-şi această poziţie cu fiecare an, inclusiv în vremuri de pandemie”, a adăugat Daniel Ioniţă.

Ambasadorul menţionează că, pe lângă faptul că este o destinaţie de export final pentru producătorii din Republica Moldova, România reprezintă şi un cap de pod perfect pentru expansiunea afacerilor moldoveneşti pe pieţele europene. Comerţul bilateral dintre România şi Republica Moldova a evoluat spectaculos în ultimii 10 ani, printre altele şi graţie investiţiilor româneşti care au crescut.

Nivelul schimburilor comerciale s-a dublat în cinci ani, de la circa 1 miliard de dolari în 2014, la 1,95 miliarde în 2020, cu un vârf de 2,218 miliarde de dolari în 2019 – an dinainte de pandemie.

În opinia lui Daniel Ioniţă, valoarea unei relaţii speciale, frăţeşti, cum este cea dintre România si Republica Moldova depinde nu numai de cantitatea schimburilor comerciale, dar şi de calitatea cooperării noastre bilaterale. „Vom rămâne astfel neobosiţi în a promova calea europeană a Republicii Moldova, valorile şi principiile europene, statul de drept şi comerţul liber, pentru că suntem convinşi – inclusiv pe baza experienţei noastre proprii – că doar aşa cetăţenii Republicii Moldova se pot bucura de stabilitate şi prosperitate”, a declarat Daniel Ioniţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite