Ambasadorul României: Există semnale îngrijorătoare care vin de la BNM cu privire la funcţionarea independentă a instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova înregistrează regrese în sectorul bancar. Semnale în acest sens vin din direcţia Băncii Naţionale a Moldovei şi a investitorilor străini. Declaraţiile au fost făcute de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, notează IPN.

„Un domeniu în care credeam că au fost făcute progrese şi un domeniu care a trecut prin suferinţe aspre, mă refer la sectorul bancar, noi credem că guvernul Filip dacă a rămas cu ceva în istorie, a rămas în istorie pentru progresele realizate în acest domeniu şi cu eforturile depuse în vederea stabilizări situaţiei financiare şi situaţiei bancare a Republicii Moldova, grav afectată după celebrul caz al dispariţiei miliardului sau miliardelor”, a declarant Daniel Ioniţă în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit diplomatului român, există semnale clare că situaţia din sectorul bancar nu mai progresează, ci regresează grav, atenţionările fiind făcute atât de către oficiali din cadrul BNM, cât şi investitorii străini.

„Semnalele respective ne vin din mai multe surse, ne vin direct de la unii investitori strategici care au venit şi au investit cu bună credinţă, crezând în această invitaţie şi garanţii oficiale transmise de autorităţile publice din Republica Moldova, crezând în misiunea lor nobilă care viza refacerea unui sistem bancar, sistem care este esenţial pentru orice stat de drept şi stat democratic. Constat că în acest domeniu acum sunt anumite regrese. Sunt semnale îngrijorătoare care vin de la Banca Naţională a Moldovei în ceea ce priveşte funcţionarea independentă a instituţiei”, a adăugat Daniel Ioniţă.

„Unii dintre investitori au venit cu bună credinţă, ca acum să fie persecutaţi. Semnalul respectiv, din păcate, e transmis şi către alţi investitori străini. Nu este singurul semnal de acest gen pe care l-am primit în ultima perioadă. Eu nu aş fi într-o poziţie foarte confortabilă, pentru că astfel de chestiuni automat vor aprinde foarte multe beculeţe în multe cancelarii, o să aprindă multe beculeţe în multe birouri ale unor investitori străini care vor privi cu reticenţa oportunitatea sau oportunităţile de a investi în Republica Moldova”, a concluzionat ambasadorul român.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite